Ziadeh: Priština i Beograd moraju aktivnije da se angažuju u dijalogu koji vodi EU

NJUJORK

U svom prvom polugodišnjem obraćanju Savetu bezbednosti u svojstvu specijalne predstavnice generalnog sekretara (SPGS) I šefica UNMIK-a Caroline Ziadeh pozvala je Prištinu i Beograd da se angažuju konstruktivnije i aktivnije u Dijalogu koji vodi EU.

„Iako je ovaj proces doveo do značajnih rezultata po raznim praktičnim pitanjima, sveobuhvatna normalizacija odnosa između dve strane do sada je i dalje neuhvatljiva“, rekla SPGS Ziadeh, obeležavajući 9. godišnjicu Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa . „Pomirenje i adresiranje tuge iz prošlosti trebalo bi da ojača potragu za važnim strateškim ciljevima“, dodala je ona.

Primajući k znanju trenutnu situaciju u Ukrajini i njen kontinuirani uticaj na pitanja evropske bezbednosti i ekonomskih uslova, SPGS Ziadeh je ponovila da je otpornost demokratskih institucija širom regiona Balkana ključni faktor u održavanju bezbedne i demokratske Evrope.

Međutim, šokovi za privredu Kosova su se nagomilavali mnogo pre početka ovih događaja, rekla je ona, ukazujući na uticaj pandemije Kovid-19 na blagostanje regiona. „U ovom kontekstu, pronalaženje praktičnih oblika ekonomske saradnje između Beograda, Prištine i svih komšija u regionu zahteva veću hitnost“, rekla je SPGS Ziadeh.

Njen poziv na saradnju došao je nakon opštih izbora u Srbiji. Šefica UNMIK-a je pohvalila impresivnu i mirnu logističku vežbu – uz podršku obe strane – koja je omogućila da 19.000 birača sa pravom glasa da svoj glas na posebnim biračkim mestima uspostavljenim u Srbiji, iako, nažalost, rešenje za olakšavanje učešća birača na Kosovu nije bilo moguće postići.

Posle nedavih prijava napada usmerenih na Kosovsku policiju, ona je pozvala na zajedničku osudu i brzu akciju kako bi se počinioci priveli pravdi. Ona je takođe ohrabrila Prištinu i Beograd da traže trajno rešenje za pitanja registarskih tablica i energije.  

Tokom ovako kompleksnog vremena, SPGS Ziadeh pozvala je lidere da budu razboriti u svojim postupcima i političkoj retorici.

Pored toga, SPGS Ziadeh je objasnila ulogu UNMIK-a koja nije ni prepreka niti ishod koji preferira jedna ili druga strana. Umesto toga, objasnila je, Misija nastavlja svoje nasleđe institucionalne podrške, radeći u sinergiji sa porodicom agencija, fondova i programa UN kako bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova.

„UNMIK ostaje lokus relevantnog znanja, iskustva i stručnosti u predmetnoj oblasti…. Podržavajući aktivno civilno društvo, promovisanjem novih alata kao pomoć Kosovu da ojača vladavinu zakona, doprinoseći osnaživanju žena i mladih; pružanju stručnosti i podrške mehanizmima za ljudska prava: Sve ovo će ostati glavni prioriteti“, rekla je SPGS Ziadeh.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare