Cvetanović prisustvovao početku izgradnje puta preko Radan planine


LESKOVAC-KURŠUMLIJA


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić prisustvovale su danas početku izgradnje puta preko Radan planine, od Prolom Banje u opštini Kuršumlija do sela Ivanje u opštini Bojnik, objavljeno je na sajtu grada Leskovca.

” Nakon toga posetile se Kuršumlijsku banju gde su se upoznale sa radovima na rekonstrukciji hotela „Žubor“. Pomenutim dešavanjima prisustvo je i gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović.

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je cilj puta koji se gradi preko Radan planine da poveže Toplički i Jablanički okrug, ali da je prioritet da se iskoristi Kuršumlija kao ogromni turistički potencijal.

Ona je navela da je Kuršumlija od izuzetnog značaja za turistički i privredni razvoj zemlje, jer se na toj teritoriji nalaze Prolom, Lukovska i Kuršumlijska banja.

Navela je da će obići i Đavolju varoš u Kuršumliji, koja će putem preko Radan biti povezana sa Medveđom i Sijarinskom banjom, ali i sa Leskovcem, Lebanom i Caričinim gradom.

Istakla je da je cilj ovog projekta da se od Topličkog i Jablaničkog okruga napravi jedan zajednički prostor, koji ima velike turističke, kulturne i istorijske potencijale.

„Zahvaljujući jednom putu možemo čitav kraj da promovišemo kao jednu celinu prirodnih i turističkih potencijala”, kazala je premijerka.

Podsetila je da je prošle godine oformljena Radna grupa, koja se bavi samo razvojem tog okruga.

Najavila je da „Srbija šume” počinju da prave kapiju oko Caričinog grada, kako bi se od krađa zaštitilo arheološko nalazište.

Dodala je da se gradi i vizitorski centar, kao i ulože dodatni novac u Sijarinsku banju.

Brnabić je naglasila da je sada prioritet da se za kratko vreme iskoriste potencijali ovih krajeva i da očekuje da Kuršumlija, sa tri prelepe banje, postane jedna od centralnih turističkih destinacija u Srbiji. Najavila da će u njoj u narednih nekoliko meseci biti otvoreno 200 novih radnih mesta, 120 u Kuršumlijskoj banji i 80 u BSS u Pljakovu.

Izvršni direktor Planinke Radovan Raičević kazao je da je 80 odsto posla na hotelu Žubor u Kuršumlijskoj banji završeno i da će radovi koštati 12 miliona evra. Završetak rekonstrukcije očekuje se u septembru.

Put preko Radan planine radiće se fazno. Prva deonica dugačka je 5 km. Ukupna dužina ove trase do sela Ivanja u opštini Bojnik iznosi 26,5 kilometara. Radovi će koštati 850 miliona dinara a finasiraju ih JP Putevi Srbije. Završetak je planiran do kraja 2023. godine.

Inače, u planu je da se izgradi krak puta od Begovića groba do Gornjeg Gajtana u opštini Medveđa u dužini od 4,7 kilometara”, navodi se u objavi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare