Žene za mir : Nadležne službe i pravosudni organi često nemaju brz i adekvatan odgovor na nasilje nad ženama

LESKOVAC

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, uz čestitke i odlučnost da istrajemo u borbi za ravnopravan položaj žena u društvu, Žene za mir i  Mreža Žena Protiv Nasilja  danas žele da podsete javnost i institucije na brojne primere u kojima  želimo da ukazemo  na  situacije  gde su žene, diskriminisane i neravnopravno tretirane članice društva.

Broj žena ubijenih u partnerskom i porodičnom nasilju ne smanjuje se značajno, a nadležne službe i  pravosudni organi često nemaju brz i adekvatan odgovor na nasilje nad ženama. Mreža Žena Protiv Nasilja  i stručna lica koja na ovaj način pružaju prvu pomoć žrtvama nasilja beleže sve veći broj poziva, ali izostaje pravovremena reakcija institucija.

Slučajevi seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja sve su učestaliji, a kazna za počinioce tih teških krivičnih dela izostaje u odgovarajućem roku. Takođe, koliko je dugačak spisak grešaka u pojedinim medijskim izveštavanjima o  ovoj vrsti nasilja, toliko je kratak put do novog nasilja nad žrtvom i izostanka reakcije institucija na nepoštovanje niza zakona – od medijskih do onih o ljudskim pravima.

Radna prava žene u srpskom društvu ugrožena su najpre neprimenjivanjem postojećih zakona i ima bezbroj primera da ih poslodavci svakodnevno i nekažnjeno krše. Žene ostaju bez posla zbog trudnoće, negovanja dece ili roditelja, diskriminisane su zbog izgleda i godina, zarađuju manje i teže dolaze do rukovodećih pozicija.

Na kraju, podsećamo da je 8. mart i dan kada borba za političku, ekonomsku i socijalnu ravnopravnost mora da postane vidljivija, jer je neprestana i traži posvećenost čitavog društva. Ukoliko je društvo već odlučilo da ima nultu toleranciju na nasilje, a srpsko deklarativno jeste, onda je vreme da iz sve snage to u praksi i pokaže.

Žene za mir                                                                                                            Mreža Žena Proziv Nasilja

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Žaklina
Žaklina
1 godina pre

Bravo Žene za mir. Stvari treba nazvati pravim imenom. Ženama sa sela su sva ljudska prava uskraćena još samim rođenjem. Hvala za nesebičnu podršku koju pružate ženama sa sela. Hvala što slušate naše vekovne probleme, što imate vremena za nas.

Sem pisanja projekta za pare
Sem pisanja projekta za pare
1 godina pre
Odgovori  Žaklina

Koja je konkretna strucna specijalnost svake zene za mir?

Bilo nekad
Bilo nekad
1 godina pre

Zini da ti kazem!