Zemljoradnička zadruga iz Gradašnice kao primer

LESKOVAC

Zemljoradnička zadruga ”Gradac-voće” iz Gradašnice, formirana je prošle godine i jedna je od onih koje su, zahvaljujući dobrom biznis planu, zavredele podršku države. Sa 7 miliona dinara, prošireni su kapaciteti hladnjače, u kojoj se zamrzava i skladišti, uglavnom jagodičasto voće.

Za trakom nekoliko radnika prebira i pakuje krupne plodove kupine. To je, kažu,  čuvena ”Čačanka”, hibridna sorta, koja na brdima iznad Gradašnice daje odličan rod. Ona čini samo deo asortimana hladnjače ”Garadac –voće”, u sastavu istoimene zemljoradničke zadruge.

Osnivač i direktor, Milena Mitić, uverena je da ideja o udruživanju mora da se isplati i da će 11 zadrugara i nekoliko desetina kooperanata, moći da žive od voćarstva.

–          Ova zadruga je velika stvar za nas. Znamo da radimo za sebe i svoju decu i sigurno parče hleba. Svaki početak je težak, ali mi svi zajedno verujemo da ćemo uspeti. Dragi moji zadrugari i kooperanti, samo vredno radite i ne plašite se za budućnost, poručila je ona i povela ministra Krkobabića i gradonačelnika Cvetanovića u obilazak hladnjače, u kojoj se zamrzava i skladišti voće, uglavnom malina, kupina, jagoda, višnja i šljiva.

Zadruga ”Gradac-voće”, formirana prošle godine, bespovratna sredstva iskoristila je za proširenje kapaciteta hladnjače, a, kad se poveća obim posla, mesta za nove pogone ima:

–          Ja bih voleo da u svakom selu imamo po jednu zadrugu. To je prvi korak. Sledeći je da formiramo složene zadruge, da se bavimo i drugim fazama proizvodnje, pa da malinu, kupinu ili jagodu preradimo. A onda da upostavimo saradnju sa trgovinskim lancima i onima koji izvoze. Samo u jednom tako povezanom sistemu, gde svako ima svoje mesto, možemo normalno da funkcionišemo. I onda nećemo raspravljati o cenama i plasmanu, koji muče poljoprivredne  proizvodjače, istakao je Milan Krkobabić, odajući priznanje Mileni Mitić, mladoj ženi,  koja je prepoznala značaj zadrugarstva.

Na teritoriji grada Leskovca funkcioniše 5o-ak zadruga, a ”Gradac-voće”, kojom rukovodi mlada žena, jedna je pslednje formira nih, istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović:

–          Mlada, hrabra žena, odlično okruženje, porodično domaćinstvo i mnogo naslednika . U proteklom ciklusu, podršku Vlade dobile su četiri zadruge  na području Leskovca, a ovo je jedna od njih. Ovakve inicijative i ovakvi pogledi   mladih na poljoprivredu , daće snagu ljudima da se osmele i udruže u poljoprivredne zadruge .

Konkurs, koji je Ministarstvo bez portfelja, zaduženo za ravnomerni regionalni razvoj raspisalo danas, otvoren je do 15. avgusta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare