Zeleni ustanak : Gradska uprava nije produžila odobrenje za korišćenje krova zgrade za pano

LESKOVAC

Gradska uprava nije produžila odobrenje za korišćenje javne površine firmi koja je u toku prošle godine stanarima okolnih zgrada u bloku kod “Pepeljuge” omogućila da na šest meseci postave platno sa natpisom ZA SVU NAŠU DECU – ZA PARKIĆ I VRTIĆ KOD “PEPELJUGE” na poslednjoj etaži zelenog solitera u blizini tog parkića, sopštio je Zeleni ustanak.

“Prema rečima predstavnika firme i jednog od tih stanara firma je godinama unazad redovno plaćala Gradu naknadu za korišćenje javne površine kao i stambenoj zajednici naknadu za iznajmljivanje tog zajedničkog dela zgrade površine 60kvm. Samo u toku prošle godine je u tu svrhu u gradski budžet uplaćeno 180,000 dinara a u budžet stambene zajednice još 70,000. Takođe, firma se na vreme i sa svom pratećom dokumentacijom obratila nadležnima za produženje važenja postojećeg odobrenja i na 2023. godinu obzirom da se rok važenja takvih odobrenja produžava svake godine. Tako da prema svemu tome predstavnik firme ne vidi neke valjane razloge da se ne produži postojeće odobrenje kao što je to urađeno i početkom 2022. godine i kao što se to obično radi i u drugim slučajevima.

Međutim prema informacijama do kojih je predstavnik firme došao zaposleni u Gradskoj upravi su dobili nalog sa “višeg nivoa” da pronađu način da se ove godine odobrenje njegovoj firmi ipak ne produži. Takav pristup je na primer sasvim suprotan nalozima koje zaposleni u Gradskoj upravi dobijaju sa “višeg nivoa” prilikom prodaje gradskog zemljišta investitorima, izmene urbanističkih planova, odobrenja urbanističkih projekata i izdavanja građevinskih dozvola jer se tada traže svi i mogući i nemogući načini da se sve to odobri, i u tim slučajevima se naravno samo primedbe stanara odbacuju. Stanari zgrada koje okružuju parkić kod “Pepeljuge” udruženi u svoje udruženje “Zeleni ustanak” očekuju da sličan nalog za neodobrenje sa “višeg nivoa” zaposleni u Gradskoj upravi dobiju i nakon što prime zahtev za građevinsku dozvolu za izgradnju višespratnice u tom parkiću, pogotovo imajući u vidu sve propuste koje je Gradska uprava, ili više njih, napravila u poslednjih dvanaest godina u vezi te parcele.

Obzirom da je naknada za 2022. godinu redovno plaćana kao i predata sva dokumentacija za produženje odobrenja nije baš najjasnije od koga i zašto dolazi takav nalog koji je samo na štetu i gradskom ali i veoma skromnom budžetu stambene zajednice zelenog solitera. Mogući razlog za tako nešto predstavnik firme vidi u činjenici da je u toku prošle godine omogućio svojim komšijama koji se već više od dve godine bore za očuvanje parkića i igrališta za decu kod “Pepeljuge” da postave platno sa natpisom “ZA SVU NAŠU DECU” koji je izgleda za nekog u Gradskoj upravi delovao iritantno. Sam predstavnik firme nije video tada a ne vidi ni sada bilo šta sporno u tom platnu niti natpisu obzirom da se isti odnosi na svu decu, uključujući naravno i njihovu, pa prema tome ne bi trebalo da kao takav smeta bilo kome. Dodatni razlog može biti i taj da uskoro idu lokalni izbori pa se eto neko u Gradskoj upravi na ovaj način želi obezbediti da se na toj zgradi ne pojavi možda opet nešto iritantno. Predstavnik firme takođe napominje da i pored svega toga nema uopšte u planu da bilo koga u Gradskoj upravi moli za odobrenje da u gradski budžet i ove godine uplati 180,000 dinara kao i ranijih godina ako već tamo nema nekog ko će više da poštuje procedure i interes gradskog budžeta a manje šta se nekom sviđa ili ne.

Stanari zelenog solitera kod “Pepeljuge” pitaju Gradsku upravu ko će im nadoknaditi manjak od 70,000 dinara u budžetu u ovoj godini obzirom da su planirali dalje sređivanje svoje zgrade kao i prostora oko nje a iznajmljivanje zajedničkih delova zgrade im predstavlja jednan od značajnijih prihoda. Ujedno se i pitaju zašto reklamna platna i bilbordi postavljeni širom Leskovca za natpisom “ZA NAŠU DECU” već godinama nikom ne smetaju.

Inače predstavnik firme je Valjevac koji se pre skoro deset godina doselio u Leskovac gde je i osnovao svoju porodicu. Istog tog Valjevca je Gradonačelnik svojevremeno i dok su trajali protesti u parkiću kod “Pepeljuge” i pominjao nekoliko puta i okarakterisao kao čoveka koji zajedno sa svojim komšijama ne dozvoljava drugim ljudima da se isto tako kao on dosele u grad odnosno zgradu koja je u planu da bude izgrađena u parkiću i igralištu za decu kod “Pepeljuge”.

A Leskovac je za isti taj period od deset godina izgubio skoro 20 hiljada stanovnika. Izgleda da Gradonačelniku više smeta kada se neko kao na primer naš komšija Valjevac doseli u naš grad i ovde osnuje svoju porodicu nego kada se mnogo veći broj naših sugrađana svake godine iseli iz našeg grada. Šta više veoma je kontradiktorno, i ovog puta za stanare iritirajuće, da se toliki i ogroman gubitak stanovništva želi sasvim nevešto prikriti brojem izdatih građevinskih dozvola, zgrada, stanova i benzinskih pumpi koji se grade po Leskovcu i koje Gradonačelnik u svom govoru retko kada propusti da pomene kao da radi u marketinškim službama tih investitora a ne na javnoj funkciji i u interesu svih svojih sugrađana.

Stanari bi pored broja zgrada i stanova takođe od svog gradonačelnika voleli da čuju i neke druge podatke koji su možda relevantnija mera stepena razvijenosti nekog grada. Kao na primer stepen ozelenjenosti koji predstavlja odnos površine zelenilla i broja stanovnika, zatim broj dana u godini sa izuzetno zagađenim vazduhom, i sl. koji ne samo da su poražavajući kao i opadajući broj stanovnika koji se više ne može sakriti, nego se apsolutno ništa i ne radi da se isti poprave, već vrlo često baš obratno”, navodi se u saopštenju.

A building with a banner on it

Description automatically generated with low confidence
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare