ZDRAVSTVENO STANJE IVANOVIĆA SVE OZBILJNIJE

KOSOVSKA MITROVICA

(Agencije)

 

Advokat lidera Gradjanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“  Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić rekao je danas novinarima  da će njegov branilac promeniti način štrajka i da će početi postepeno da uzima tečnu hranu, ali I  da neće odustati od zahteva da se brani sa slobode

“Jutros je Oliver Ivanović doneo odluku da promeni režim svoga štrajka, on će uskoro postepeno početi da uzima tečnu hranu – supe i sokove koje se daju u bolnici, pored toga on će se složiti s punom primenom svih infuzionih rastvora koji lekari smatraju za potrebno, očekujem da će to biti prilika da se oporavi i izađe iz teškog stanja”, rekao je Vlajić.

Vlajić je rekao I da je jučerašnja  zabrana poseta, koja se odnosila na porodicu, advokata I sveštenika, , koji je želeo da razgovara sa Ivanovićem kako bi prekinuo štrajk, dodatno uznemirila Ivanovića.

On je dodao da Ivanović i kao pritvorenik i kao pacijent ima pravo na posete.

“Braniti mu da ga posećuje njegova najuža porodica je apsolutno kršenje ljudskih prava, takođe, prema zakonu o krivičnom postupku on ima pravo na posetu sveštenika”, rekao je Vlajić i dodao da je jutros uputio zahtev i obaveštenje o tim događajima sudiji.

On je dodao da je čudno i to što Ivanovićevu sobu obezbeđuje kosovska policija i rekao da je upravo zbog njih tokom vikenda došlo do nesporazuma sa posetama.

“To nije uobičajeno, to je izuzetak. Njega treba da obezbeđuju zatvorski čuvari koji apsolutno znaju pravila, do nesporazuma je i došlo zbog toga što ga iz neobjašnjivih razloga obezbeđuje kosovska policija”, rekao je  Vlajić.

Predsednik konzilijuma lekara Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević, koji brine o zdravstvenom stanju Ivanovića, naveo je da je njegovo stanje nepromenjeno u odnosu na prethodne dane i da je imao jednu “akutnu stresnu situaciju”, kada njegovoj porodici nije dozvoljeno da ga poseti i da je tada ispoljavao “napetost, uznemirenost i promene raspoloženja”.

On je kazao da se Ivanović sada nalazi na odeljenju Otorinolaringologije zbog vrtoglavica i da lekari svakodnevno vrše pritisak na njega da okonča štajk glađu i da izgleda kao da će pristati na to.

Jakovljević je uputio i otvoreno pismo predsedniku sudskog veća u slučaju protiv Olivera Ivanovića, predstavniku Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i šefu Euleksa o tome da je lečenje Ivanovića otežano i onemogućeno i da kosovske institucije i misija Evropske unije krše njegova ljudska prava, pa i pravo na lečenje, a da ta prava moraju da mu budu dostupna kao i svima.

“Nažalost, nekim pripadnicima kosovskih institucija to nije jasno i oni, pozivajući se na Vaše naloge i uputstava, otežavaju i onemogućavaju lečenje našeg pacijenta Olivera Ivanovića. Pripadnici KPS zaustavljaju i zabranjuju i lekarima iz sastava lekarskog konzilijuma da uđu u bolesničku sobu i pregledaju pacijenta, pokušavajući da nametnu neka svoja pravila i režim, čak ometaju i direktora zdravstvenog centra u poseti bolesniku”, navedi se u pismu.

Jakovljević je u pismu upozorio i da je Ivanovićevo zdravlje dodatno narušeno dugotrajnim štrajkom i “da se ne mogu isključiti pogoršanja i ireverzibilne komplikacije” i da prisustvo policije u bolesničkoj sobi prestavlja kršenje pravila bolnice i da to nije prema standardima Svetske zdravstvene organizacije.

Ivanović otpočeo štrajk glađu  7. avgusta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare