Zbog “pobusnog ponedeljka” vanredna linija do Novog groblja

NIŠ

Sutra, 24. aprila , zbog  verskog praznika „Pobusani ponedeljak“ i povećanih zahteva za prevozom ka Novom groblju, uvodi se vanredna linija 8L koja saobraća od Trga Kralja Aleksandra do Novog groblja.

Iz Javno komunalnog preduzeć Direkcija za javni prevoz grada Niša obaveštavaju da će autobusi saobraćati ka Novom groblju u intervalu od 20 minuta i to u prepodnevnim satima, tačnije  u periodu od 7 – 14 časova.

Prva linija polazi u 7,10 a poslednja u 13,50 kažu u gradskoj Direkciji. Po toj učestalosti odvijaće se I povratne linije od Novog groblja do Trga Kralja Aleksandra.

Pobusani ponedeljak je dan posvećen upokojenima I naziv je dobio po narodnom običaju da se grobovi pokojnika pobusavaju toga dana busenjem sveže zelene trave. Ovaj praznik  spada u jedan od zadušnih dana I uvek  pada u prvi ponedeljak posle Nedelje Antipashe – Tomine nedelje.

Običaj je da se za taj dan se na grob iznose sveže obojena crvena jaja iz varzila koji je sačuvan od Vaskrsa. Ta jaja  se kucaju o spomenik i upokojeni se pozdravljaju sa “Hristos Vaskrse”. Ovim običajem iskazuje se ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima. Na kraju se donešena jaja podele sirotinji.

Na Pobusani ponedeljak se odlazi na groblja, uređuju grobovi, postavlja kamenje na sve četiri strane oko groba, i pobusava zemlja između, odnosno, prekopava površinski sloj zemlje. Vuk Karadžić navodi da se ovaj dan ponegde naziva i “Ružičalo” ili “Družičalo”, jer se tog dana, između ostalog, sade i ruže na grobljima.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare