Završeno obeležavanje 4.oktobra

VRANJE

 

Tokom slavne srpske istorije mnogo puta strane sile su težile da porobe Srbiju, ali srpski narod nikad nije odustajao od borbe za slobodu, rekao je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković,

na Svečanoj akademiji upriličenoj povodom dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

,,Obeležavamo jedan vek od proboja Solunskog fronta, od oslobođenja Vranja, od najvećih stradanja na Ceru, Drini, Kolubari, ali to vreme ne sme i neće nam biti izgovor za zaborav srpskih heroja i junaštva srpskog naroda, sinova koji su se odvažno suprotstavili okupatoru koji se drznuo da naruši stabilnost i samostalnost naše zemlje. Naši preci su se borili da sačuvaju srpski identitet i da vrate Srbiji spokoj, a mi smo danas na sličnom zadatku. Diplomatskim veštinama i mudrim umećem borimo se za očuvanje slobode i mira i unapređenje uslova za život i rad svih naših građana, rekao je dr Tričković.

 

On je dodao da se danas sa ponosom sećamo istorije, dičimo imenima slavnih heroja koji su nas mnogo zadužili i u amanet nam ostavili ono što je najvrednije i što nema cenu, a što su naši preci platili njihovim životima: mir, nezavisnost i slobodu.

Na skupu je govorio i profesor dr Stanislav Sretenović koji je ukazao na događaje koji se odnose na završetak prvog svetskog rata i oslobođenje Vranja.

Na svečanosti koja je održana u sali Doma vojske predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. godine, Vesna Đorić dodelila je povelju ,,4. oktobar” Četvrtoj brigadi Kopnene vojske Srbije, koju je primio komandant Slobodan Stopa.

Đorićeva se zahvalila pripadnicima brigade na svesrdnoj podršci koju pružaju u angažovanju u čuvanju trajnih uspomena na slavnu prošlost srpske vojske i srpskog naroda.

U kulturno-umetničkom programu su učestvovali hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac”, učenik vranjske Gimnazije Dušan Tomić i profesorka srpskog jezika Branka Marković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare