Rasim Ljajić otvorio  deveti  Sajam automobila

NIŠ

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić  otvorio je danas u Nišu deveti po redu Sajam automobila “Auto moto fest Niš 2018” koji se održava u hali Ćair.

Prilikom otvaranja Sajma on je izjavio da je automobilska industrija  prva osetila efekte velike ekonomske krize što je rezultiralo time da su se mnogi ovakvi sajmovi u svet ugasili. Izrazio je zadovoljstvo činjenocom da se u Nišu Sajam automobila organizuje po deveti put.  

Da se kupovna moć stanovništva u Srbiji polako popravlja najbolje pokazje činjenica daa je prošle godine uvezeno 150.000 polovnih automobila, kazao je ministar Ljajić prilikom otvaranja Sajma.

“To pokazuje da postoji potencijal tržišta automobila u Srbiji, koje je jedno od najznačajnijih u regionu”, izjavio je Ljajić. na otvaranju devetog Sajma automobila, motora i prateće opreme , kazao je Lajić. I dodao da je pokazatelj oporavka privrede i to što raste uvoz novih automobila. 

“U 2008. godini, koja je bila pretkrizna godina, imali smo 60.000 prodatih novih automobila, dok ih je prošle godine bilo 26.000. Do septembra ove godine prodato je na našem tržištu 20.000 novih automobila, a očekujemo do kraja godine da bude prodato nekih 30.000 automobila”, rekao je Ljajić. 

“Od 2001. godine u Srbiju je ušlo oko 70 kompanija iz sektora automobilske industrije, 10 posto od svih stranih investicija jesu iz sektora automobilske industrije. Četrdeset hiljada ljudi radi u tim kompanijama. Ovo jeste jedan od sektora koji je lokomotiva, ili motor razvoja ukupne naše privrede“ rekao je ministar Ljajić

On je kazao da od  15 najvećih izvoznika u Srbiji, pet su iz automobilske industrije, i tih pet kompanija ostvaruje najveći izvoz. U tome prednjači Fiat a tu su i   Tigar, Leoni, Jura rekao je  Ljajić. 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović čestitao je organizatoru na uspešno organizovanom Sajmu sa željom da sledeći deseti jubilarni bude još bolji. On je kazao da ovaj Sajam  potvrđuje da je Niš regionalni centar jugoistočne Srbije.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski je izrazila zadovoljstvo jer je Sajam svake godine sve ozbiljniji. Ona je kazala da jeNišu  potreban exspo centar, i da će se već naredne godine krenuti sa pripremom izgradnje, čime će  i ova velika manifestacija dobiti adekvatan prostor

Oliver Paunović iz  City Marketing Centra , organizator Sajma  rekao je da je  srećan i ponosan zbog toga što je njegovj grad dobio najveću i najposećeniju privredno-turističku manifestaciju i da se nada da će u najskorije moguće vreme dobiti i sajamski prostor.

Posetioci Sajma će između ostalog moći da vide i 10 srpskih premijera poznatih auto brendova.   Pežoov automobil – model 508 koji je juče imao svetsku premijeru u Parizu danas je predstavljen u Nišu i izazvao veliko interesovanja prisutnih.  Do sada je proizvedeno  samo pet takvih automobila, jer serijska proizvodnja još nije počela. Po prvi put su u Srbiji izložene i nove verzije nekoliko veoma popularnih modela.Izložene su nove verzije “sitroena C4 kaktus”, “tojote ajgo”, kao i “nisan đuk” i novu “nisan mikru”.Hjundai će imati čak tri srpske premijere. Po prvi put u našoj zemlji će biti prikazi novi “tuson”, “i20” i “santa fe”. Brend Džip će predstavljati, između ostalih, i “džip kompas”. Ford je najavio novi “mustang”

Pored putničkih automobila na sajmu su predstavljena i teretna i dostavna vozila ali i sve popularniji dvotočkaši.   

Sajam ima i nekoliko pratećih manifestacija. Pored izbora najboljih automobila u različitim kategorijama, biraće se i najbolje osmišljen štand, najbolji izlagač i hostesa.

Deveti po redu sajam automobila, motora i prateće opreme trajaće do nedelje 7. oktobra. Za vreme trajanja Sajma kupci će moći da pazare automobile sa posebnim popustima.

Radno vreme sajma je od 10 do 20 časova, a cena ulaznice 200 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare