Završen karneval u Leskovcu

LESKOVAC

Defileom 32 karnevalske trupe završen je 13. karneval u  Leskovcu.

Žiri je za najbolju grupu odabrao „Metaforfozu“ karnevalske trupe Leskovac.

Najbolju koreogarfiju imali su učesnici iz Prilepa u Makedoniji, „Aladin i čarobna lampa“,

a nagradu za najbolju masku dobila je NVO „Festađuni“ iz Budve u Crnoj Gori.

Predsednik žirija Aleksandar Vasović, član borda FECC, kaže da je bio na svim dosadašnjim karnevalima u Leskovcu i da svaki put uživa u njima.

„Moje kolege i ja mislimo da karnevali u Srbiji sve lepše i lepše izgledaju. Drago mi je što u Leskovcu vidim prepune ulice, maskirane ljude u publici, Leskovčani zaista znaju da uživaju…“

Na karnevalu su učestovavale grupe iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

Mnogobrojni građani, a naročito deca, iskoristilu su priliku i da se slikaju sa kostimiranim gostima.

Po običaju, najviše interesovanja izazvala je grupa Mantok dance iz Novog Sada, odnosno devojke poznate pod nazivom „Brazilke iz Novog Sada“.

S obzirom da se radi o školi sambe, naziv je potpuno ispravan.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
diskutabilno
diskutabilno
5 godine pre

Po nekoliko osnova se dovodi u pitanje ovakva manifestacija.
Kao prvo, ako ucestvuju deca, degutantno je mesati odrasle polugole zene sa ovom manifestacijom, jer njih onda dolaze da gledaju muskarci koji su tu zbog teta. Drugo, ako se nastup zirira, onda treba da je sastavljen od strucnjaka, da je organizacija na strucnom nivou, bez mesanja politike i rukovodstva ustanova koje je takodje politicko, da decu i zene ne merkaju politicari. Trece, ako se zene , one koje se nisu izborile i koje se osecaju ugrozenima od muskaraca, ako se takve zene bore za ravnopravnost, pa da li one misle da ce biti ravnopravnije ako se skinu, ako za njima cede ljige neki matorci, ako favorizuju svoja telesa, bez licnog obelezja karaktera, pameti, intelekta,bez kojeg ih niko nece priznavati. Konacno, uvek su zene u toj vecini, nikako muskarci, kada se maskiraju, kada poziraju, da zabave narod, pa se postavlja pitanje, da li one uopste imaju nameru da prestanu da sluze za zabavu, da li zene hoce da ih muskarci uzimaju za ozbiljno. Preformulisacu, da li su muskarci koji su dosli da ih gledaju, a koji tvrde da je to u redu, da su uzivali, da li su spremni da svoje zene i cerke razgolite, da neko drugi upire pogled u tela njihovih bliznjih? Naravno da nisu. Taj licemerni odnos, gde se u drustvu zena ceni, a sve se cini da se ona omalovazi i svede na nivo objekta, je poguban. Mislim da ova tematika zasluzuje daleko vecu paznju i da je odnos prema zeni gde se ona placa za scenski nastup, daleko posteniji, od ovog besplatnog cedjenja ljiga nad tudjom decom, tudjim cekama, tudjim zenama, koje su, verujem divne i pametne i drage, koje nisu seksualni objekat.I zna se, sve zene su lepe na svoj nacin i bez priznanja gledaoca pogledima. Poslednji aspekt je da li je na mestu da se ozbiljna politika bavi ovakvim manifestacijama ili ovo treba da bude samo u krugu kulturne ustanove, da se sve ovo izvede, kako jedna vlast ne bi ispala neozbiljna, da ne kazem smesna. I ima tu jos, sto bi stari rekli, sve boje bojadijasmo, pa nam jos karneval fali.Mislim da je ovo bila ideja tvorca cuvene misli Hvala ti sto postojis, poznatijeg u Leskovcu po ozbiljnom pristupu poslu.
Zasto misim da nije vreme da se politka bavi zabavama. To je za decu, porodicu, mlade. Politika
treba da salje ozbiljne poruke.