Prijem za učesnike karnevala u Leskovcu

LESKOVAC

Po tradiciji upriličen je prijem za sve učesnike Karnevala Leskovac. Za razliku od prošlih godina, kada je mesto okupljanja bila Gradska kuća, ove godine je to bila svečana sala grada Leskovca. Razlog tome bila je najava mogućnosti da vremenski uslovi, odnosno kiša, pokvare dešavanje, kao i, uostalom, sam karneval. Srećom, to se nije dogodilo.

Predsednik FECC (Federacija evropskih karnevalskih gradova) za Srbiju i predsednik organizacionog odbora 13. karnevala Leskovac Miroljub Radivojević poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima i rekao da tradicija koledara i pokladnih Lazarica, praznovanja iz minulih vremena, su se pretočila u modernu šaroliku, vedru i razigranu svečanost koja širi ljubav, radost, veselje, prijateljstvo, saradnju i razumevanje.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u svom obraćanju je podsetio da ideja da se u Leskovcu osmisli karneval nađena u tome da se šarm evropske i svetske zabave preseli na ulice Leskovca.

„Zašto da leskovačke ulice ne podsete na Rio, na Mediteran, na maškare, na lepotu trgova sa žonglerima, gutačima vatre, mađioničarima, čuvarima tradicije…? Tada smo zavirili u zavičajnu istoriju i običaja juga Srbije. Tu smo naišli na koledare, dodole, lazarice i našli popunu za našu ideju. To isto je inspirisalo naše pretke koji su 20-ih i 30-ih godina prošlog veka organizovali nekoliko karnevala za pamćenja. Pre 13 godina smo hteli da Roštiljijadi damo nešto posebno i neobično. Krenuli smo skromno, ali i ambiciozno. Prva tri karnevala bili su karnevali Roštiljijade, ali sa četvrtim karnevalom smo postali član FECC. Promenjena je maršruta, promovisan karneval u posebne manifestacije, izdvojili su se karnevali trećeg doba i dečiji karneval. Karneval smo pretvorili u višednevnu manifestaciju, svetkovinu mladosti i iskustva, zabave i radosti. Po mnogim ocenama naš karneval je jedan od bolje organizovanih u okruženju.“

Predstavnici Turističke organizacije Leskovac svim učesnicima uručili su zahvalnice, medalje i poklone.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare