Završava se projekat ‘’Osnažena’’ u niškoj Sigurnoj kući

NIŠ

U Sigurnoj kući u Nišu, uz poštovanje svih mera zaštite od koronavirusa, uveliko se provodi kraju projekat ‘’Osnažena’’ koji će doprineti kvalitetnijem boravku štićenica ove ustanove. Prethodnih godina značajno je unapređen kako enterijer, tako i eksterijer ustanove, međutim, imajući u vidu starost objekta, kao i frekfenciju korisnika u njemu, rukovodstvo ustanove trudi se da učini sigurnijim i funkcionalnijim okruženje i prostor u kome borave žene i deca žrtve porodičnog nasilja.

‘’ Ovih dana privodimo kraju realizaciju projekta “Osnažena” kojim smo konkurisali kod Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Menjamo dotrajalu stolariju, postavljamo laminat, uređujemo stepenište keramičkim pločicama. Ovaj projektna aktivnost je od izuzetnog značaja za unapređenje kvaliteta života i stanovanja žrtava nasilja’’- kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

                       Ukupna vrednost projekta iznosi 1.053.050 dinara.

                      Uporedo sa ovim poslovima, prema rečima Sonje Šćekić,  a uz podršku i saradnju sa zamenicom gradonačelnice Niša Dušicom Davidović, radi se i na pripremi  obeležavanja Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

                      ‘’ U ovom mesecu počinje i “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama” koje ćemo kao i svih ranijih godina obeležiti, s tim što će ove godine zbog epidemije korona virusa, broj aktivnosti biti manji.Prevencija je ključ u borbi protiv nasilja i iz tog razloga neophodno je da se njom stalno bavimo’’- kaže Šćekić.

                     Direktorka Sugurne kuće dodaje da se rukovodstvo ove ustanove  bavi i istraživačkim radom kaki je od posebnog značaja kada se radi o novim saznanjima u borbi protiv pporodičnog nasilja.

                      ‘’Veliko mi je zadovoljstvo što je istraživački rad Sigurne kuće prihvaćen za izlaganje na Kongresu psihologa. Biće mi zadovoljstvo da na Kongresu razmenimo iskustva koja se tiču psihološke delatnosti u oblasti borbe protiv nasilja nad ženama’’- ističe Sonja Šćekić.

                     Žrtve nasilja, neretko, oklevaju da traže pomoć ili žele da ostanu anonimne kad prijavljuju nasilje. Plaše se reakcije nasilnika, ali osećaju i stid i krivicu zbog onog što su preživele. Nasilje se može zaustaviti i za nasilje je odgovoran nasilnik.

                    ‘’Niška Sigurna je za žrtve nasilja dostupna 24 sata,a smeštaj korisnica vrši se na osnovu uputa mesno nadležnog Centra za socijalni rad. Osim zaštite i zbrinjavanja u ovoj ustanovi se pruža i psihisocijalna pomoć u cilju uklanjanja psiholoških posledica nasilja i podizanja nivoa lične kompetencije i povećanja bazične psihološke sigurnosti’’-kaže Šćekić.

                    Niška Sigurna kuća stalno proširuje svoje delatnosti pa se žrtvama nasilja koje se ne nalaze na smeštaju pružaju usluge telefonskog savetovanja na telefon 018/ 521210 i usluge internet savetovališta putem mail-a: sigurnakucanis.savetovaliste@gmail.com.

                 Takođe, ova ustanova radi na prevenciji i podizanju svesti o problemu nasilja u porodici, radi na dodatnim edukacijama korisnica ustanove sa ciljem ekonomskog osnaživanja. Stalne su projektne aktivnosti kojim se zalaže da obezbedi što bolje uslove za korisnice koje se nalaze na smeštaju.

                Direktorka Sigurne kuće Sonje Šćekić navodi da joj je velika čast i zadovoljstvo što je dobitnica prestižnog priznanja “Jaka žena”.                 ‘’Posebno mi je drago što ovo priznanje u svom nazivu nosi jačinu žene. Simbolika ove nagrade nije slučajna, jer ne smatram samo sebe jakom već i sve žene sa kojima sam ja svakodnevno, to su cžene koje su u Sigurnoj kući, koje su skupile hrabrost, prijavile nasilje i rešile da svoj život uzmu u svoje ruke’’- zaključuje Sonja Šćekić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare