Zaustavljen prijem beba na intenzivno lečenje zbog  pojave  RSV virusa 

NIŠ

    

  Niški klinički centar privremeno je zaustavio prijem beba na intenzivno lečenje za ugroženu novorođenčad na odeljenju pedijatrije. Razlog je pojava RSV virusa kod ukupno pet beba, koje su sada stabilno.

„Nema epidemije, ništa se ne dešava tog tipa. U ovom trenutku samo je zaustavljen prijem u intenzivnu negu za ugroženu novorođenčad, zato što se pojavio RSV virus, kome je inače vreme da se pojavi u oktobru i novembru. Mi smo smatrali da treba delovati preventivno, i zaustaviti svaku mogućnost da se ovo pretvori u nešto ozbiljnije. U ovom trenutku imamo troje dece koja su pozitivna na RSV virus. Svi su dobro, terapija dobro deluje na virus“, izjavio je profesor dr Zoran Perišić, direktor Kliničkog centra Niš.

                        On je dodao da svi delovi pedijatrijske klinike rade, samo je obustavljen prijem u intenzivnu negu za ugroženu novorođenčad i decu, koja će se preusmeriti u pedijatrijske institucije u Beogradu.

                          „Do pojave infekcije je došlo tako što je u našu jedinicu intenzivnog lečenja za novorođenčad upućeno dvoje dece, jedno novorođenče od tri nedelje i drugo odojče od dva i po meseca, koji su bili životno ugroženi, sa teškom kliničkom slikom i koji su nažalost bili pod infekcijom RSV virusa. Opšte je poznato da respiratorni sincicijalni virus predstavlja uobičajeno lakšu respiratornu infekciju kod većine dece. Ta dva deteta su u fazi oporavka, i spremaju se da idu kući“, rekla je profesor dr Jelena Vojinović, direktorka pedijatrije.

                          Virus je potvrdjen još kod troje dece, koja su u stabilnom stanju. Sva ostala deca na odeljenju pedijatrije su negativna na RSV virus.

                             „S obzirom da se radi o najosetljivijoj populaciji, prevremeno rođene dece koja su već zbog drugih razloga na intenzivnoj nezi, mi smo sproveli preventivnu meru, kako bismo sprečili dalje širenje, a to podrazumeva da ćemo narednih nekoliko dana obustaviti prijeme za životno ugroženu i prevremeno rođenu decu i novorođenčad iz regiona, što inače radimo“, dodala je Jelena Vojinović.                           Očekuje se da će do vikenda ova situacija da se razreši i da će jedinica intenzivnog lečenja za novorođenčad nastaviti da radi punom parom već od ponedeljka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare