Niš je prvi grad u Srbiji koji će imati spomenik posvećen nenasilju

NIŠ

Niš je prvi grad u Srbiji koji će imati spomenik posvećen nenasilju i nalaziće se u parku Svetog Save i biće to opomena mladim ljudima ali i sećanje na sve nevino stradale žrtve, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski tokom predstavljanja idejnih rešenja za ovaj spomenik na platou ispred Parka Heroja. Predstavljanju idejnih rešenja koja su pristigla na konkurs Zavoda za urbanizam. Gradonačelnica se ovom prilikom zahvalila i porodici tragično nastradalog Vuka Stojiljkovića 2014.godine, koja je inicirala podizanje ovog spomenika.

                        „Kada je porodica dala ovaj predlog  nije bilo dileme da li će on biti usvojen. Ovaj spomenik biće simbol i kao takav poslaće jednu snažnu poruku pre svega mladim ljudima koji žive u vremenu takvom kakvo jeste. Potrebno nam je malo više međusobnog uvažavanja, mlade generacije su možda stasale na vrednostima koje nisu one prave i neka ovaj spomenik nenasilju bude jasna poruka mladima ali i svima nama kao i ljudima koji dolaze u Niš. Poruka je jasna, da bude što više tolerancije i što više razumevanja pre svega među mladim ljudima“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                        Ivan Grmuša, v.d. direktora Zavoda za urbanizam Niš je dodao da je komkurs za idejno rešenje spomenika trajao od 15.septembra do 26.oktobra.

                       „Na konkurs je pristiglo pet radova, a komisija je izabrala jedan.Zavod radi projektno- tehničku dokumentaciju, a spomenik će početi da se gradi početkom iduće godine i nalaziće se u Parku Sveti Sava“, kazao je Grmuša.

                       Tanja Obradović, glavni gradski urbanista i predsednik žirija koji je izabrao najbolje idejno rešenje ističe da nije bilo dileme među članovima.

                       „Rešenje  koje smo odabrali uklapa se u urbanistički koncept, šalje jaku poruku a uz to je savremen, tako da smo se svi jednoglasno odlučili za izabrani rad čiji su autori studenti Arhitektonskog fakulteta. Svi radovi su pristigli od mladih ljudi i jako nam je drago zbog toga, a sudeći po radovima oni su se u potpunosti i svim srcem posvetili njima“, katala je Tanja Obradović.                        Spomenik nenasilju „Polet“ biće visok 10 metara  i po obliku podseća na zvonike Hrama Sverog cara Konstantina i carice Jelene  sa jedne strane, i na solitere u pozadini sa druge strane zadate lokacije. Svojom veličinom spomenik jasno  opominje prolaznike , ukazuje na bitnost teme i neguje  kulturu sećanja.Rešenje je moderno i simbolično i znatno će ulepšati prostor Parka Svetog Save. Na postolju spomenika  ispisani su stihovi pesnika Mike Antića: „Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih  granica“. Ovi stihovi  dodatno upućuju na mlade  nastradale ljude, i pored njih na postolju se mogu ugravirati  i imena preminulih, stoji u objašnjenju autora idejnog rešenja spomenika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare