Zašto su mladi iz Leskovca i okruga nezadovoljni svojim položajem

LESKOVAC

Mladi su vrlo nezadovoljni onim što im pruža njihov grad Leskovac, zaključak je “kafenisanja” uz razgovor sa njima. Ista je situacija i u ostalim opštinama Jablaničkog okruga u kojima su mladi veoma nezadovoljni onim što im pružaju njihove lokalne samouprave. Najpre ih pomalo čudilo nekoga uopšte zanima njihovo mišljenje. Razgovor ne teče glatko, a ikad govore, mole da im imena ne pominjemo.
Od svog grada i opština žele više, da im obezbedi mesta za izlaske, ali i šansu za da ostanu, da ne moraju “trbuhom za kruhom” .
Tijana smatra da bi trebalo da postoji više mesta za druženje mladih u Leskovcu. Smatra da bi lokalna samouprava više trebalo da ulaže u sport, da to ulaganje ne bude najveće za samo nekoliko klubova, koji, smatra, i nemaju neke rezultate.
Leskovac bi, po njoj, trebalo da dobije još neki fakultet, ali da to nije privatni. Činjenica je, kaže, da veliki broj mladih zbog studija ode u veće centre kao što su Niš, Beograd, Novi Sad, Kragujevac, i da se nakon školovanja mali broj vrati da živi i radi u Leskovcu.
Dina Stojanović kaže da bi trebalo da „imamo mnogo više drveća i zelenila, kao u svim evropskim gradovima, a ne da se gradski park poploča. Ona smatra da bi trebalo da se sredi i ceo kej, ”ono dole pored reke”.
-Mogao bi da se napravi neki podzemni parking gde će automobili da se parkiraju, da se ne parkiraju na trotoaru, – smatra ona.

  • lokalne samouprave i problemi mladih

Mladi iz Medveđe, Srbi, Romi i Albanci, kao najveći problem ističu to što nema mogućnosti za pronalaženje posla u njihovom mestu. Kažu da je, na žalost, ambicija svih njih, bez obzira na zajednicu kojoj pripadaju, da odu tamo gde mogu da nađu posao i normalno žive.

Slična je priča i mladih u Bojniku, Lebanu, Vlasotincu, Crnoj Travi.

Osnovna zamerka svih je utisak da lokalne vlasti zapravo i nije briga šta je mladima potrebno i da su nezainteresovane da ih uopšte čuju.

A da bi se glas mladih čuo i tamo gde se donose odluke potrebno je uključiti ih. Zakon o mladima, koji postoji u Republici, predviđa formiranje Saveta za mlade koji je savetodavno telo koje podstiče usklađuje i prati aktivnosti u vezi sa razvojem, ostvarivanjem i sprovođenjem omladinske politike na lokalnom nivou i predlaže mere za njeno unapređivanje.

Nacionalna strategija za mlade za period od 2015. do 2025. godine se oslanja na Zakon o mladima i za lokalni nivo, slično kao Zakon o mladima, apostrofira osnivanje Saveta za malde.

U Jablaničkom okrugu Savet za mlade su formirale sve opštine ali je on, u skoro svim slučajevima, neaktivan, pokazala su istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Lokalni akcioni plan za mlade ima jedino opština Lebane.

Od izbora poslednjeg saziva saveta za mlade nije održana nijedna sednica saveta kako je navedeno zbog epidemiološke situacije, a ranije je bila praksa da se savet sastaje 3 do 5 puta godišnje. Savet za mlade opštine Lebane je učestvovao u izradi lokalnog akcionog plana za mlade opštine Lebane kroz radno telo koje je usvojeno za period od 2019. do 2024. godine. Sa druge strane, skupština opštine, predsednik opštine ili opštinsko veće nisu slali dokumenta savetu za mlade na komentarisanje ili razmatranje.

  • LESKOVAC – SAVET ZA MLADE POSTOJI, ALI NEMA ČLANOVE

Grad Leskovac ima formiran savet za mlade, ali on trenutno nema članove.

Kao samostalno radno telo skupštine grada Leskovca, Savet je osnovan rešenjem skupštine opštine o osnivanju saveta za mlade 2009. godine.

Grad Leskovac je imenovao članove savet za mlade u periodu od 2009. do 2019. godine (poslednji put imenovani članovi, podaci su koji su dostavljeni KOMS-u u dopisu Gradske uprave br. 346/2021-05 od 17.3.2021. godine

Od 2019. godine, savet za mlade grada Leskovca nema članove, odnosno ne funkcioniše već dve godine. S obzirom da ne postoji aktuelni saziv (istekao mandat 2019. godine), Savet za mlade grada Leskovca spada u petu grupu razvijenosti lokalnih saveta za mlade – saveti za mlade osnovani da bi se zadovoljila forma, ocenjuje KOMS.

Grad Leskovac nema usvojen važeći lokalni akcioni plan za mlade. Grad ima formiranu Kancelariju za mlade od 2009. godine pri Odeljenju za društvene delatnosti i lokalni razvoj i ima tri zaposlene osobe. Iz budžeta grada se izdvajaju sredstva za lokalnu omladinsku politiku u prethodne tri godine kao i sredstva za finansiranje udruženja mladih i za mlade za realizaciju lokalne omladinske politike. Grad Leskovac ima omladinski klub.

  • MEDVEĐA NAJGORA

I dok su predsedniku opštine Medveđa usta puna brige za mlade, u stvarnosti to nije tako.

Ova opština je najgora u Jablaničkom okrugu u brizi za mlade, pokazuje istraživanje.

Medveđa, kao i svi ostali, ima Savet za mlade, ali nema lokalni akcioni plan niti Kancelariju za mlade.

U budžetu ove opštine ne planiraju niti uzdvajaju sredstva za lokalnu omladinsku politiku ni sredstva za udruženja mladih i za mlade.

Ali je za kabinet predsednika opštine Nebojše Arsića bila vrlo važna vest da se radi ovo istraživanje, pa su svojevremeno o boravku istraživača obaveštavali i medije (verovatno je bila i neka fotografija Arsića sa njima).

Opština Medveđa ima osnovan Savet za mlade kao posebno stalno radno telo Skupštine opštine Medveđa. Poslednji saziv Saveta za mlade je imenovan rešenjem o obrazovanju ovog tela 31.9.2020. godine, podaci su iz dopisa Opštinske uprave Medveđa, br. 037–19/2021 od 12.4.2021. godine.

Savet za mlade opštine Medveđa nema poslovnik ili pravilnik o radu, kao ni usvojen plan ili program rada. Savet za mlade opštine Medveđa ima 7 članova, koje imenuje skupština opštine, na period od četiri godine na predlog predsednika opštine, predsednika Skupštine opštine, odborničkih grupa, mesnih zajednica, udruženja građana, omladinskih organizacija i udruženja, škola i drugih javnih službi. Najmanje polovinu članova Saveta čine mladi uzrasta od 15–30 godina.

Od izbora poslednjeg saziva Saveta za mlade nije održana nijedna sednica saveta. Savet za mlade opštine Medveđa u prethodnih 5 godina nije uputio dokumenta na razmatranje ili usvajanje Skupštini opštine, predsedniku opštine ili Opštinskom veću.

Takođe, skupština opštine, predsednik opštine ili opštinsko veće nisu slali dokumenta savetu za mlade na komentarisanje ili razmatranje.

Savet za mlade opštine Medveđa nema posebnu stranicu na sajtu grada niti zvaničnu stranicu na nekoj od društvenih mreža. Imajući u vidu da mladi čine najmanje polovinu članova saveta za mlade, da je normiran širok model kandidovanja članova saveta za mlade, ali da se savet ne sastaje i da već 8 meseci nije održana konstitutivna sednica, kao i da savet nema inicijative ka organima opštine – Savet za mlade opštine Medveđa spada u spada u treću grupu razvijenosti lokalnih saveta za mlade – inkluzivni, ali nefunkcionalni saveti za mlade, navode u Krovnoj organizaciji mladih Srbije.

ZA SEDAM GODINA IZ BUDŽETA GRADA 8,9 MILIONA ZA OMLADINSKE PROJEKTE

Dragoljub Đorđević, član Gradskog veća grada Leskovca, kaže:

-Već sedmu godinu za redom Grad Leskovac preko Kancelarije za mlade finansira omladinske projekte Od 2015. kada se započelo sa ovom praksom do danas, sa 8,9 miliona dinara podržano je oko 100 omladinskih projekata u kojima je učestvovalo skoro 5 hiljade mladih. Preko programa „Aktiviraj se“ želimo da motivišemo mlade ljude da najpre osmisle ideje, izrade konkretne projekte i na kraju ih praktično realiziju tako da krajnji rezultat njihovog celokupnog angažmana bude koristan kako za njih same, tako i za lokalnu zajednicu kojoj pripadaju. Na taj način navodimo ih da razvijaju svoje veštine i humanost, podstičemo njihov društveni aktivizam i budimo kreativnost u njima. –

STRATEGIJA NA ČEKANJU

Kada je reč o strategiji za mlade, u toku je izrada tog dokumenta, tvrdi Dragoljub Đorđević..

-Na toj strategiji su radili mnogi članovi Gradskog veća, pre svega oni koji pripadaju mlađoj populaciji, zatim niz raznih udruženja i institucija. Nacrt je gotov i sada nas očekuje pravna procedura koja mora da se ispoštuje. Ja se nadam da će to biti već na narednoj sednici Skupštine Grada Leskovca i da će tada i biti usvojen.-

Jedini problem je to što je ova najava o skorašnjem usvajanju Strategije za mlade bila još početkom avgusta. Sada je kraj oktobra i dokumenta još uvek nema.

MLADI I POLITIČKO UČESTVOVANJE:

Kada je reč o političkoj participaciji mladi u Jablaničkom okrugu je vide jedino kao šansu da dobiju posao, ali ako su u strankama na vlasti. Mnogi među njima ipak ne žele da se na taj način zapošljavaju i radije biraju da odu.

Zanimljivi su i rezultati istraživanje među mladima u Srbiji, koje je sprovodila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) a odnose se upravo na političku participaciju mladih.

Ovo su zaključci.

  • Troje od četvoro ispitanika smatra da izbori u Srbiji nisu slobodni i fer
  • Institucije dobile lošiju ocenu nego prošle godine
  • Tek svaki peti mladi čovek veruje političarima
  • Među javnim ličnostima, samo Patrijarh Porfirije dobio ocenu veću od 2

Veliki broj mladih narodnih poslanika (28 bilo pri konstituisanju, trenutno 22) trebalo je da donese afirmaciju političke participacije mladih u Srbiji.

U jedinicama lokalne samouprave veliki je broj mladih odbornika u najnovijim sazivima lokalnih skupština opština i gradova, međutim, ne deluje da su mladi značajnije podstaknuti na politički aktivizam i participaciju.

Mladi su najzainteresovaniji za teme korupcije i kriminala, kao i zaštite životne sredine, koje su im postale važnije u odnosu na prošlu godinu.

Nešto manji procenat mladih nego prethodne godine smatra da im politički sistem omogućava da utiču na političke procese i odluke, ali je procenat i dalje visok i iznosi skoro 50%.

Tek 2/5 mladih glasalo je na izborima prošle godine, a da bi glasali na izborima naredne nedelje, izjasnilo se manje od polovine ispitanika.

Zanemarljivih 3,5% mladih aktivisti su političkih partija, a više od 3/4 njih smatra da izbori u Srbiji nisu slobodni i fer.

Manje od 1/5 mladih ima političara u koga veruje.

Trend nepoverenja u institucije se nastavio i gotovo svaka institucija ocenjena je lošije nego što je bila prethodne godine.

Najmanje nepoverenje mladi imaju u vojsku i crkvu.

Mladi nemaju poverenja ni u konkretne ličnosti koje su na najvišim državnim i društvenim funkcijama i jedina prosečna ocena koja je viša od dva jeste ocena za novoizabranog patrijarha Porfirija (2,71).

Kada se pogledaju osobine koje mladi žele da vide kod potencijalnih političara u koje bi imali poverenja, oni najviše navode važnost promene sistema i direktnog komuniciranja, dok bi za tek 27,5 njih bilo važno da je političar mlad.

Prati
Obavesti me o
guest

7 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
2 godine pre

Fino je što su ovde navedene mane sadašnjeg trenutka, a čini mi se, i prošlih. A kako dalje? Ima li svetla na kraju tunela? Imam utisak da ga nema, ili ga mladi ne vide, pa mnogi odoše iz zemlje. Kažu da je prošle godine 40.000 ljudi otišlo iz zemlje. Hoćemo li svi da odemo? Da ostavimo očevinu, dedovinu, ….?

mozda je glupo
mozda je glupo
2 godine pre

Gradjani ne zive lepo. Svi, ne samo omladina. Pod izgovorom ,,nema KO” i na izborima je pobedjivao SNS koji nas je i doveo dotle. Danas je hleb, burek, pecivo, dorucak uzina za decu poskupelo 20%. I sve ce tek poskupeti. I obuca i odeca. Telenor poslao svima poruku o poskupljenju 6,9%. Penzionerima obecano povecanje od 5%! Nije lud Pera da ne digne cenu jabukama, kad je Mika poskupeo kruske! Sve ce da poskupi. Knjige, sveske, olovke. A najvise sloboda.

Djilas je kriv!

Davno je trebalo promeniti,i izabrati Preletacevica, Cigu Kiku semenkara, ostraca nozeva, obucara. Da bi se pojavili pametni i sposobni. Sposobne provlace kroz blato na skupstinama putem armije kretena placenih iz budzeta gradjana. Dok sede ovi, pametni se mudro kriju. Cekaju da odu placenici.

Narodu je dozlogrdilo da radi za hleb i s hleb,a da politicari zaposljavaju decu na svastike od svalerke. Da njihova deca ne mora da prodju bezbedonosnu proveru koja zabranjuje posao u drzavnim bezbedonosnim sluzbama ako roditelji, baba i deda imaju dosije u policiji. Kod nas kuso i repato na vlasti, budaletine polupismene sa iste takve zenske sposobne samo za nemoral. Politicari sprovode otimacinu na drzavnom i lokalnom nivou. Svako sme da uzima, ako daje u partiju. Bice mu oprosteno.

Jedina dobra stvar kad pobedi sada niva stara vlast jeste sto cim ih glasamo imacemo koga da krivimo. Mi nismo krivi sto ih glasamo. Nego oni sto ne mogu da ispune nasa ocekivanja vezana za visi standard zivota gradjana.

Djilas je kriv!

Godinama izvrsioci budzeta razdeljuju sakom i kapom pare svih na kao alaj begovu slamu. Niti se ministar poljoprivrede razume u resor, dok deli pare. Ne ume da uveze trziste, strani i domaci interes. Isto i na lokalu. Sva preduzeca rade s gubitkom, uz subvencije. Mladima niko ne pomaze informacijama kada prave izbore za buducnost, nemaju azurnu listu zarada dostavljenu od preduzetnika sistematizovano po radnim mestima.
Ali dousnistvo, cinkarenje, podmicivanje, klevetanje, ucenjivanje, to razbivaju sve seljanke i seljaci u vodecoj partiji sto su iz opanak u cipelu usli. Neka izvinu poljoprivrednici, na njihov znoj se to ne odnosi.
Kadrovi se biraju po poslusnosti. Gde sme neko pametniji od predsednika da sedne i bude ministar? Ili od gradonacelnika? Pa oni najtupavije stavljaju vredjajuci intelekt gradjana dajuci im najplacenija radna mesta na budzetu. Da li ste ikad videli sposobnog ministra, direktora, poslanika? Oni su retkost, treba ih zastiti zakonom. Vecina koja nas u svetu predstavlja su zetovi na guvernerku, sinovi na folk pevaca, podobni da kriju imovinu bivsih ministara po Italiji, Grckoj, Svajcarskoj.

Zaigralo se drustvo, u svom ubedjenju da bez znanja mogu da vrsljaju, bogate se, uvecavaju sopstveni kapital, broj zena, aviona, kamiona, stanova. A nama bacali koske. I od obecanja ne moze dugo da se zivi. Putevi nisu posluzili svrsi. Nisu doveli do porasta standarda. Dzaba gradite, stadione, trgove. Ili je dobro, da ima narod gde da se okupi, kad shvati da je dosta ovakvog pisanja na portalima.Tako nista necemo uraditi za sebe. A nece ni vlast, videli smo po poskupljenjima. Njihova jedina odbrana je sramna i glasi:

Bolji smo od Djilasa!

Zdravlje broj dva
Zdravlje broj dva
2 godine pre
Odgovori  mozda je glupo

Bravooo sve tacno mladi i kancelariju za mlade vode clanovi SNS bliski Gradonacelniku gde su ostali aaa da i svalerkina deca se zaposljavaju jedan radnik pored sebe u drzavnoj ustanovi je zaposlio zenu sina snaju cerku i sina iz prvog braka inace sta bi ta firma mogla bez takvog kadra.Zaposljavanja po partijskoj liniji je bilo ali sada pored toga ….mora se ima se zna se samo niko ne odgovara tenderi namesteni itd

Možda korisna ideja?
Možda korisna ideja?
2 godine pre

Jeste, tačno je to. Otkako su demokrate formirali tzv kancelariju za mlade ona služi za uhlebljenje ne više tako mladih kadrova. Žuće su tu zbrinuli onog bezobraznog Grdeličanina koji pre svega nema opštu kulturu, pritom nema nijedan kvalitet, ni kao čovek, ni kao radnik. Ako je i dalje onaj koji je od dolaska SNS na vlasti, onaj Aleksandar ako se ne varam, on je kulturan i fin čovek, ali mu mnogo toga fali, slično kao i Grdeličaninu. Obojica su verovatno dobri za svoje stranke i ništa drugo.
Ljiljana, bilo bi zanimljivo da se raspitate ili napravite razgovore sa žutima koji su žarili i palili podnazivom “Gde su Žuće i šta rade?”
Verovatno će malo ko od njih smeti da pisne, a mnogi su odavno prešli u SNS.
Znam za Dušana, Duleta, bivšeg Kocićevog savetnika (nisam siguran dal je baš savetnik bio) da radi u fabrici, u Autostop Interiors. Osto je dosledan i nije saginjao kičmu naprednjacima, radi i živi pošteno i niko ne može da kaže ružnu reč za njega.
Popričajte za početak sa njim, možda prihvati.
Ima puno njih, možda bi čitaocima bilo zanimljivo.
Meni bi bilo, sigurno.
Pozdrav redakciji.

Žuća
Žuća
2 godine pre

Sami ste odgovorili …”… mnogi su odavno prešli u SNS.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre
Odgovori  Žuća

.

Zadnji put uredio 2 godine pre Djura Leskovac
strasno
strasno
2 godine pre
Odgovori  mozda je glupo

I tacno je drzavi cilj da gradjani imaju samo za leba.