ZAŠTO SE TROŠE PARE NA PARKING SERVIS LESKOVAC I LEGAS?

LESKOVAC

Sem drugih zamerki na Izveštaj o izvršenju budžeta za period od 1. 1 do 30. 9. 2015. godine i prelog odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada za 2015. godinu, odnosno rebalans budžeta na današnjoj sednici Skupštine grada odbornici opozicije postavili su i pitanje trošenja para gradjana na javna preduzeća „Parking servis Leskovac“ i LEGAS koja iz nepoznatih razloga još uvek postoje.
Dve zvanične tačke obrazložio je načelnik Gradske uprave za finansije Dalibor Tričković.
Ostvareni prihodi i primanja i preneta i neutrošena sredstva u drugoj polovini godine iznose 2 milijarde 246 miliona 283 hiljade dinara, odnosno 58 procena, a rashodi i izdaci 2 milijarde 133 milona 535 hiljada dinara, odnosno 55,1 procenat.
Ovo ostvarenje nešto je niže u pomenutom periodu od planiranog. Najnovijom Odlukom o izmeni i dopuni odluke o budžetu za 2015. godinu planiraju se prihodi, primanja i preneta i neutrošena sredstva u iznosu od 3 milijarde 198 miliona 461 hiljada dinara, i u odnosu na prethodnu izmenu odluke o budžetu, ovaj budžet je za 172 miliona 930 hiljada dinara manji iz više razloga, rekao je Tričković, o čemu je naš list detaljno izveštavao sa sednica Gradskog veća.
Zamenica šefa odborničke grupe DS, Mirjana Periš ukazala je na to da se u izveštaju o izvršenju budžeta kaže da je broj zaposlenih smanjen, dok je direktor filijale NSZ u Leskovcu nedavno iznosio podatke o povećanju broja zaposlenih za preko 300 osoba, pa je upitala koji je od ova dva podataka tačan.
Ona je postavila pitanje šta je sa javnim preduzećima „Parking servis Leskovac“ i LEGAS, jer ona zvanično i dalje postoje i predstavaljaju trošak za gradski budžet. Naime, „Parking servis“ je prošle godine koštao građane Leskovca 5 miliona dinara, ove godine 8, a naredne će biti verovatno i više, rekla je ona i pitala gde odlazi taj novac. LEGAS je u još goroj situaciji, 2013. je bio u blokadi preko milion dinara, a danas je ovo preduzeće opet u minusu od 336 hiljada dinara. Uz to, ovo preduzeće još uvek ima direktra. Perišć je upitala zbog čega sa ovim preduzećima nije učinjeno isto što i sa JP „Obnovljivi izvori energije“, koje je ekspresno izbrisano iz registra i predstvlja primer „uspešnog zatvaranja“.
Bratislav Perić, šef odborničke grupe SDS, ukazao je na to da postoje velika odstupanja između prihoda i rashoda, što zači da je bilo pogrešnih poteza. Kapitalnih investicija u ovoj godini nije bilo, dok se kod plata nije štedelo. On se posebno osvrnuo na usluge po ugovoru i specijalizovane usluge, uz konstataciju da se iz tih sredstva finansiraju radnici koji rade po ugovoru, a koje plaćaju građani. On je zaključio da kapitalnih investicija nema, da je porez na zarade sve manji i da je mnogo nerealizovanih projekata koji se odlažu iz godine u godinu. Realnog punjenja budžeta nema, a ni jedan ozbiljni investitor u prethodnim godinama, kao ni u ovoj nije došao u Leskovac.
Načelnik Gradske uprave za finansije Dalibor Tričković rekao je da prihodi od poreza na zarade možda jesu precenjeni, ali da se radi o iznosu od 2 posto, što je u okvirima dozvoljenog. On nije imao odgovor na pitanje šta se dešava sa javnim preduzećima „Parking sistem“ i LEGAS.
Uključujući se u diskusiju, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović osvrnuo se na sve ono što je lokalna samouprava uradila u prethodnih godinu dana.
Jelena Spirić iz DS-a ukazala je na to da je, što se rebalansa budžeta tiče, materijal nekvalitetno urađen, i predložila je da ga gradonačelnik povuče na doradu. Ako su sa istom masom prošle godine mogle da se isplate zarade budžetskim korisnicima, a sada će, prema najavama gradonačelnika, biti isplaćene 11, a negnde 11 i po plate, to znači da je bilo novih zapošljavanja i da je prekršen Zakon o zabrani zapošljavanja, konstatovala je ona. I Spirić se osvrnula na stavku usluge po ugovoru, za šta je predviđeno 65 miliona dinara, i zaključila da je to „siva zona“ gde se angažuju oni koji imaju pristupnicu SNS-u. S druge strane, za 15 miliona dinara smanjena su sredstva za meru podsticanja zapošljavanja, a manje para dobiće i poljoprivrednici. Ona je upitala i zašto se privatnoj firmi iz Beograda iz budžeta daje 5 miliona dinara za drugu fazu projekta „Zlatno doba Leskovca“, kada pregovori o njegovoj realizaciji tek treba da počnu. Njeno mišljenje je da ovaj projekat treba da finansira Ministarstvo kulture, a ne grad.
Javnost se obmanjuje da se u proteklih godinu dana nešto radilo, smatra Jelena Spirić, što upravo pokazuje stavka izvršenje u rebalansu budžeta.
Olivera Pešić, šefica odborničke grupe SNS-a, osporila je sve kritike Jelene Spirić i naglasila da Vlada Srbije daje Leskovcu veliku podršku, o čemu govori i činjenica da je Leskovac u 2015. dobio 200 miliona dinara.
Zapažanje Dejana Mitića iz Reformističke stranke bilo je da je 30 posto odbornika promenilo stranu, što znači da ne odslikvaju izbornu volju građana, pa se može postaviti pitanje koliko ova Skupština ima legalitet i legitimitet.
Živojin Stefanović je ukazao na to da je logično da nema većeg prihoda od zarada jer sve fabrike koje su došle u Leskovac dele radnicima minimalce. On je kritikovao rad JP „Dom“, budući da ne preduzima ništa da spreči izdavanje lokala u podzakup, za Direkciju je rekao da ne radi svoj posao, dok ALER radi poslove kojim bi trebalo da se bavi Gradska uprava za društvene delatnosti (sređivanje škola, nagrađivanje najboljih učenika i sl.) On je kritikovao i rad Turističke organizacije, a posebno sportskog centra „Dubočica“, koji je, kako je rekao, uvek tretiran kao „nedonošče“ koje treba zaštititi. Razlog toga što se smanjuju sredstva od poreza na lične dohotke Stefanović vidi u činjenici da realnog zapošljavanja u gradu nema. Leskovac je i dalje privezak na jugu Srbije, i dalje nema investicija, zaključio je Stefanović, ali i naglasio da lokalna valst ima dobre odnose sa republičkom. Ipak, da li će u Leskovac doći značajnije investicije zavisi isključivo od republičke vlasti, rekao je on.
Gradonačelnik Cvetanović je odgovorio da krivica zbog propadanja „Doma“ može da se podeli, odnosno da su tome kumovale i ranije vlasti. Posle racionalizacije u ALER-u je vraćeno 26 radnika, tako da agencija sada ima 60-tak upošljenika, ali je za to najmanje kriv sadašnji direktor, rekao je Cvetanović, i dodao da ALER sada solidno radi.
Akva park će biti izgrađen privatnim novcem, rekao je Cvetanović. Vlasnik „Groša“ tražio je oslobađanje od 40 miliona dinara na ime prenamene zemljišta, sa namerom da akva park sagradi odmah pored SRC-a, ali mu to nije odobreno, rekao je Cvetanović. Sredstva namenjena SRC-u biće smanjena, a iz Turističke organizacije je otišlo 14 radnika jer im nisu produženi ugovori, po mom nalogu, istakao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Podvorcanka
Podvorcanka
4 godine pre

A sta je bilo s cerkom Veroljuba Trajkovica, Martinom??? I njen ugovor nije produzen, sramota…