Zašto se otvara istorija bolesti u Urgentnom centru

LESKOVAC

Pomoćnik direktora bolnice dr Milan Petrović rekao je danas da se zahvaljujući savremenim programima registruje upotreba sredstava, te da je potrebno ispoštovati procedure i osvrnuo se na otvaranje istorije bolesti prilikom upotrebe skenera.

„Ako se ne otvori istorija bolesti, program se u urgentnom evidentira kao pregled i vide se mnogo manji od realnih troškova. Dakle nophodno je otvoriti istoriju bolesti, bilo dnevnu, bilo za ležeće pacijente, kako bi se od fonda refundirali troškovi.

Bitno je reći da smo smanjili listu čekanja na očnom i ortopediji, napravljena je nova rang lista i operativa na ortopediji radi i u drugoj smeni,“ rekao je Petrović.

On se osvrnuo i na situaciju sa kovidom 19 i istakao da su pacijenti uglavnom sa lakšom kliničkom slikom. Nečelnik Službe za radiološku dijagnostiku dr Miodrag Janković objasnio je funkcionisanje otvaranje istorije bolesti u sklopu dnevne bolnice i rekao da je fakturisanje upotrebe skenera tim putem u iznosu od više hiljada dinara, a ukoliko se taj postupak ne izvrši fakturiše se na oko 400 dinara, što nisu realni troškovi.

Istakao je da za upotrebu skenera nema liste čekanja i da se ta dijagnostika obavlja u kratkom roku.

Direktor opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević je rekao da je potrebno Fondu, koji je finansijer bolnice, prikazati sve neophodne procedure i da to zahteva smeštanje pacijenta u Dnevnu bolnicu i da je cilj da pacijent za vreme provedeno u bolnici dobije što bolju uslugu o obavljanje svih neophodnih procedura.

Objašnjavajući model funkcionisanja dnevne bolnice, gradonačelnik Goran Cvetanović je istakao da se radi o potpuno transparentnom, jasnom načinu rada, koji će smanjiti korupciju u zdravstvu i omogućiti bolnici da evidentira i od RFZO-a, kao svog glavnog finansijera, naplati sve troškove pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Odbornik Grupe građana “Za Leskovac – ZAJEDNO” Nenad Zdravković je na poslednjoj sednici Skupštine grada tvrdio da je ovo otvranje dnevne bolnice pacijentima koji su u Urgentnom centru nezakonito.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ne razumem
Ne razumem
1 godina pre

Vrlo ograniceno objasnjenje. Jasno je samo njima. Nisam opozicija. Jesam intelektualac, nije me sramota da priznam da ne razumem, sta kosta 400 a sta nekoliko hiljada, ko im to fakturise, od koga vise refundiraju, kad sve to gradjani opet placaju, kakve fiktivne i fakticke koristi ima bolnica a kakve pacijenti. Retko srecemo lekara sa sirinom, da je izvan medicinske struke obrazovao sebe, pa kad nesto kaze, da ga svi razumeju. Ovde nije rec o medicini i eto problema. Pravno tehnicki finansijski ekonomska stvar je u pitanju. Hoce li neko umeti da objasni da bar neko razume?

Djura Leskovac
Djura Leskovac
1 godina pre
Odgovori  Ne razumem

Ume poslanik Cakić.

On je to lepo objasnio dr Zdravkoviću, pa ovi sad imaju problem da ubede i nas sebe da nisu zbunjeni nego da su ono drugo, a da smo svi mi ostali veverice.