U nove dijagnostičke aparate uloženo milion i 490 hiljada evra

LESKOVAC
Služba za radiološku dijagnostiku Opšte bolnice Leskovac opremljena je u poslednjih šest meseci sa dva nova skenera i dva rendgen aparata.

Sa baznim stanicama i adaptacijom prostorija za ovu investiciju izdvojeno je milion i 490 hiljada evra i zahvaljujući tome dijagnostika će se obavljati brže, kvalitetnije i sa manje zračenja pacijenata i medicinskog osoblja, bez listi čekanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare .

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je danas, povodom ove investicije, posetio leskovačku bolnicu.

„Prva faza rekonstrukcije sa ulaganjem od oko pet miliona evra je završena, koja je obuhvatila uređenje fasade, zamenu stolarije i rekonstrukciju dela krova. Druga faza, koja je počela krajem prošle godine, vredna je čak četiri i po milijarde dinara, koliko je do pre nekoliko godina iznosio budžet grada Leskovca, velika investicija, i ako dodamo da će oko milijardu dinara biti izdvojeno za najsavremenije aparate i dijagnostiku, onda vam to dovoljno govori o ozbiljnosti ovako jedne investicije koju smo dugo čekali, ali smo na zadovoljstvo svih građana dočekali i krenuli da intenzivno radimo na tome”, rekao je Cvetanović.

” Ne mogu da ne pomenem da smo i mi kao grad dali skroman doprinos relizaciji ovog kapitalnog i veoma kompleksnog projekta – finansirali smo izradu projektno-tehničke dokumentacije, i izdvojili sredstva za angažovanje nadzornog organa za šta je iz budžeta grada izdvojeno ukupno 95,5 miliona dinara,“ dodao je.

„Podsetiću i da je Opšta bolnica pre mesec dana od strane organizacije Sprit of America dobila ultrazvučni aparat u vrednosti od 35 hiljada evra, čime je pružanje zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa podignuto na viši nivo, a koji je smešten na Službi za ginekologiju i akušerstvo”, rekao je Cvetanović.

Direktor bolnice dr Nebojša Dimitrijević je objasnio da su otežani uslovi rada zbog početka rekonstrukcije, da je operativi program skraćen, da je celo krilo je trenutno preseljeno te da se radi sa manjim brojem ležajeva.

„Trudićemo se da pacijenti što manje osete ovo i da svima izađemo u susret koliko budemo u mogućnosti. Krenuli smo sa sprovođenjem programa Helijant i preko kojeg se isključivo zakazuju pregledi i nema papirologije. Još uvek se uhodavamo i učimo program, ali ide se bolje i na osnovu iskustva onih koji su implementirali program naša bolnica koja je najbrže ovladala,“ dodao je Dimitriejvć.

Po rečima načelnika Službe za radiološku dijagnostiku, dr Miodrag Janković, u istoriji dijagnostike Jablaničkog okruga nikada nije bilo veće investicije od ove.

On je objasni da se radi o dva nova digitalna, 160-slajsna skenera, kao i dva digitalna rendgen aparata, na kojima je moguće u potpunosti manipulisati slikama – uvećavati ih, smanjivati, osvetljavati i zatamnjivati, čime nema ponovnog grafiranja i zračenja pacijenta i osoblja.

On je naglasio da je pre par godina stigao i PAKS sistem, koji omogućava logistiku svega toga. U vreme korone su stigla dva stacionarna i dva mobilna rendgena, što je omogućilo da bolnica izdrži ogroman pritisak, jer je dnevno grafirano oko 300 pacijenata.

Dr Janković je napomenuo da će Služba radiologije vrlo brzo dobiti i magnetnu rezonancu, kao i digitalni mamograf. Osim toga, Služba nukelarne medicine će dobiti gama-kameru, aparat vrednosti oko 300.000 evra, za snimanje štitne žlezde. Uz kompletnu rekonstrukciju podova, vodovodne, kanalizacione i električne mreže, Opšta bolnica Leskovac, kako je dr Janković istakao, biće u rangu kliničkih centara u većim gradovima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare