Zašto je uhapšen vlasnik firme “Saba Belča”?

PREŠEVO

O razlozima za hapšenje Sabahudina Etemi, vlasnika preševske firme „Saba Belča“ i dalje se na jugu Srbije nagadja a u narodu se priča da će “biti još hepšenja” što svako tumači na svoj način.

U svakom slučaju, firma “Saba Belća” se od 2000 godine bavila brojnim poslovima na jugu Srbije, pre svega Preševo, Bujanovac i Vranje , i saradjivala je sa svima, bez obzira na to koja politička opcija je na vlasti u ovim lokalnim smaoupravama.

 

Etemi je , zapravo, uhapšen u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SPBOK), po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal i u saradnji sa službenicima Poreske policije, kao deo grupe od 15 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela – udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i pranje novca.

Uhapšeni su N.C. (1982), M.L. (1980), G.V. (1969), V.B. (1971), B.R. (1970) i A.J. (1976), svi iz Beograda, M.C. (1975) i D.B. (1959) iz Arilja, Z.M. (1967) i B.Z. (1969) iz Kruševca, D.P. (1953) iz Varvarina, M.Đ. (1968) iz Smederevske Palanke, S.E. (1958) iz Reljana, Z.R. (1959) iz Novog Pazara i D.P. (1980) iz Mostara.

“Ova organizovana kriminalna grupa je, kako se sumnja, u periodu od 2016. godine do danas osnivala veći broj privrednih društava, na čije račune su vršene uplate po osnovu simulovanih poslovnih odnosa sa uplatiocima, a sve sa osnovnom namerom da im se vrati gotov novac i izbegne plaćanje zakonom utvrđenih poreskih obaveza”, navodi MUP Srbije.

“Osumnjičeni se terete da su sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem u kojoj su neistinito prikazivali promet dobara i usluga između privrednih društava pod kontrolom kriminalne grupe i drugih privrednih društava sa teritorije Republike Srbije.

Zatim su, kako se sumnja, vršili prenos novca i podizanje gotovine sa računa fizičkih lica, koji je nakon toga predavan organizatoru grupe, i potom vraćan odgovornim licima privrednih društava, koja su bez stvarnog pravnog osnova novac i uplatila, uz zadržavanje provizije za sebe i za pripadnike kriminalne grupe u iznosu od 3 do 8 odsto od uplaćenog novca.

Na ovaj način privredna društva, koja su bila pod kontrolom ove kriminalne grupe, primila su uplate u iznosu od 1.017.684.628 dinara i za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu, ne manjem, od 30.530.538 dinara.

Takođe, za novac u iznosu od najmanje 936.269.857 dinara, koji je vraćen odgovornim licima ili vlasnicima privrednih društava koja su vršila uplate, osnovano se sumnja da je zadržan i uložen u pokretnu i nepokretnu imovinu, znajući da potiče iz krivičnog dela poreske utaje i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni su, nakon zadržavanje do 48 sati, privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal”, navodi MUP Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare