Zašto Albanci slave 28. novembar, Dan zastave?

PREŠEVO-BUJANOVAC-MEDVEĐA-PRIŠTINA

Zašto je Albancima toliki ažan 28. novembar, koji je i Dan zastave i zašto se baš tada na zgradama opština Bujanovac i Preševo pored zastave Srbije ističe i albanska crvena zastava sa dva crna orla?

Zamolili smo našeg savetnika za albansko pitanje da našim čitaocima objasni u najkraćem zašto je sve ovo toliko važno Albancima i koja je simbolika.

Evo objašnjenja.

Član 14. stava 2. Ustava Republike Albanije je izuzetno kratak i glasi : „Nacionalna zastava je crvena sa crnim dvoglavim orlom u sredini“ (samo ova rečenica), što znači da je ona prvenstveno zastava svih Albanaca gde god oni žive po svetu, a istovremeno se podrazumeva da je ujedno i zastava Republike Albanije, mada to nije naznačeno decidno, objašnjava savetnik za albansko pitanje Regionalne informativne agencije JUGpress .

Drugo, 28. novembar kao dan zastave Albanaca (a ne Albanije), potiče od 28. novembra 1443. godine, kada je Gjergj Kastrioti Skenderbeu (Đurađ Kastriota Skenderbeg), podigao zastavu tadašnje kneževine Kastriota, i proglasio za danom ustanka tadašnjih Albanaca protiv Osmanskog Carstva.

Treće, baš ovakva ista zastava je bila je zastava države Epir (Pirov Epir) iz godine 297 pre Hrista.

Četvrto, kao rezultat toga, današnja Albanija je proglasila svoju nezavisnost u Valoni (južna Albanija) 28. Novembra 1912. godine.

Peto, isto kao rezultat toga, OVK se prvi put predstavila javnosti 28. Novembra 1997. godine u Lauši kod Drenice, a čista je koincidencija da je i Adem Jašari rođen 28. Novembra 1955. godine”, objašnjava naš savetnik za albansko pitanje .

Ove tri fotografije su, prva iz 1443 godine, druga iz 1912, i treća je današnja zastave Albanaca.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zoran
Zoran
1 godina pre

Pošto je taj Gjergj Kastrioti Skenderbeu (Đurađ Kastriota Skenderbeg), albanski nacionalni junak bio po poreklu izgleda Srbin (čak i vrsta vinjaka nosi po njemu ime), to znači i da je albanska zastava srBska. Kraj.