Zaštitnik gradjana povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

BEOGRAD

 

Razočaravajuće je, a pre svega zabrinjavajuće da u Srbiji međunarodni dan zaštite novinara dočekujemo sa novim primerom poziva na linč pojedinih novinara i medija, upirući prstom u njih kao u državne neprijatelje, saopštio je danas zaštitnik gradjana.

“Iako se radi o autorskom tekstu i mišljenju pojedinca u nedeljniku, u kojem se ponižava profesija i narušava integritet novinara, kao država i društvo ne smemo zaboraviti da se prava pojedinaca ili grupe građana mogu širiti samo do granice dok ne ugrožavaju prava drugih, a govor mržnje i obeležavanje neistomišljenika kao neprijatelja države svakako prelazi tu granicu, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.
Ne smemo okretati glavu i ostati nemi na činjenicu da je od početka ove godine zabeleženo 73 napada na novinare po podacima novinarskih udruženja, među kojima je bilo pritisaka, verbalnih pretnji ali i fizičkog napada. Svaki napad na medije i novinare, da li fizičkim zastrašivanjima, ili političkim i ekonomskim pritiscima, znači pokušaj ućutkivanja slobode govora i kritičkog duha javnosti. Nadležni državni organi dužni su da zaštite ugrožene novinare i da im obezbede uslove u kojima će profesionalno i bez straha obavljati svoj posao, a one koji ih napadaju, privesti pravdi, naglasio je Pašalić.
Kako bi sve pritiske na novinare učinio vidljivijim, Zaštitnik građana je obavio razgovore sa predstavnicima medijskih udruženja i najavio izradu posebne platforme na kojoj bi svi slučajevi napada na novinare bili zabeleženi, i oni slučajevi koje ne prepoznaju postojeći mehanizmi zaštite, a javnost obaveštena o ishodu postupaka nadležnih u tim slučajevima.
Zaštitnik građana, kao i do sada, izražava uverenje da će država stvoriti atmosferu za slobodu kritičkog govora, koji ne smemo tumačiti pretećim, već kao podsticaj za napredak celokupnog društva”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare