Zaštitnik građana: MUP Srbije da dostavi podatke o aktivnostima Levijanatana povodom pretnji migrantima

BEOGRAD

Zaštitnik građana je, posle saznanja iz medija da predstavnici jedne organizacije uz upotrebu palica, pasa i uz pretnje presreću migrante u Beogradu i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije, zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova detaljne informacije o aktivnostima koje je preduzelo tim povodom, saopšteno je danas.

“Zaštitnik građana je iz medija upoznat da članovi pokreta „Levijatan“ patroliraju po centru Beograda sa palicama i psima, da presreću migrante uz pretnje zabranom kretanja po gradu, a zatim snimke navedenih aktivnosti objavljuju na društvenim mrežama. Mediji su objavili i da je organizacija „Narodne patrole“ 25. oktobra 2020. godine organizovala akciju, kako su je nazvali, „čišćenja“ parka kod Ekonomskog fakulteta u kome se nalaze migranti.

Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije o aktivnostima koje je preduzelo i koje planira da preduzme povodom delovanja pomenutih organizacija a u cilju prevencije kriminala i unapređenja bezbednosti u zajednici.

S tim u vezi, potrebno je da MUP dostavi informacije na koji je način u konkretnom slučaju primenjen policijsko obaveštajni model, koje su mere i radnje preduzete povodom saznanja da navedene organizacije uz upotrebu palica, pasa i uz pretnje presreću migrante po Beogradu i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije.

Zaštitnik građana traži od MUP-a da dostavi i koje su mere prevencije sprovedene, kojom dinamikom je postupano u periodu od dobijanja informacije da se navedeni događaji odvijaju na ulicama Beograda, da li je uspostavljena saradnja sa drugim državnim organima, a posebno informacije o postupanju policijskih službenika povodom navedenih događaja”, navodi se u saopštenju Zaštitnika gradjana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare