Saša Janković: Terorizam u svetu odavno nije imao plodnije tlo

BEOGRAD

Svet, pa i naša Evropa, ušli su u period manje stabilnosti, upozorio je u svojoj objavi na fejsbuku Sasa Janković, nekadašnji zaštitnik gradjana .

” Sve brže rastu razlike i, logično, tenzije između bogatih i siromašnih, razvijenih i nerazvijenih, “demokratija” i “nedemokratija”. Svet je samo naizgled “globalno selo”. U njemu ovakvom, najsiromašniji mogu samo da, sa sve većih ekrana i sve brže, uživo, prate kako žive najbogatiji, ali između njihovih svetova niču sve viši zidovi. Deca sa različitih strana tih nevidljivih ograda nemaju ni približno iste šanse za život, slobodu i traženje sreće. Iz nerazvijenih zemalja preko granica slobodno može samo novac, za ljude ta (ljudska) sloboda kretanja ne važi. Čak i unutar većine razvijenih zemalja, polarizacija je sve veća. Američki izbori nisu skoro bili ovako puni napetosti, njene posledice osećaju se širom Planete.Terorizam u svetu odavno nije imao plodnije tlo da zlo i nepravdu umnoži, učini mnogo većim i bolnijim nego što bi morali i smeli da budu.

Na našu sreću (iako to nije posledica sreće, već pameti predaka), Srbija tradicionalno nije zemlja visokog rizika od terorizma. Verujem da taj status ne može bitno da promeni ni nedavna odluka o izmeštanju ambasade u Jerusalim (upućeniji znaju koliko ta, za laike obična “promena adrese” može da se iskomplikuje). Mi i dalje treba da ostanemo zemlja u koju su dobrodošli svi dobri ljudi, bez obzira kojoj naciji i veri pripadaju. To je i čovečno prema njima, i pametno za nas. A terorizam nema ni naciju ni veru. Kao što ga nema ni bilo koje drugo veliko zlo. Setimo se toga kada neko upre prstom u teroristu i kaže “Musliman”, baš kao i kada neko za ratnog zločinca kaže “Srbin”. I jedno i drugo je naopako i povećava problem. I duboko je nepravedno. I nezakonito.

U Srbiji, službe bezbednosti treba da podižu svoje kapacitete da bi bile spremne da zlo terorizma preduprede, preseku i suzbiju. Istovremeno, ovlašćenja i resursi moraju da se proporcionalno povećavaju i organima demokratske kontrole i nadzora nad sektorom bezbednosti. Inače, desiće se da slobodu običnog čoveka koji poštuje zakon, od svih terorista i kriminalaca više i češće ugrožava raspojasana sveprisutna državna sila. Sloboda je kiseonik u vazduhu koji dišemo, bez nje je život ropstvo.

Konačno, praktičan savet za sve naše drage ljude u Beču i Austriji:

1. pratite i poštujte uputstva nadležnih državnih organa zemlje domaćina;

2 izbegavajte mesta na kojima je obično gužva, posebno dok se situacija ne stabilizuje;

3. ne idite nigde, a da bar vaši najbliži prijatelji ne znaju gde ste.

Sve najbolje”, poručio jer Saša Janković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare