Završen Festival „Joakim Vujić“

VRANJE

U Vranju je uručivanjem nagrada najboljima i izvođenjem predstave „Kepler 452-B” ansambla „Bora Stanković”, završen 56. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Manifestaciju je zvanično zatvorio predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

„Organizovanjem ovog festivala vranjskoj publici omogućeno je da sedam dana uživa u fantastičnim predstavama. Na ovaj način dokazano je da pozorišna umetnost živi i van velikih centara. Glumci su pokazali veliku profesionalnost i kvalitet. Neka ovaj kraj bude početak novog prijateljstva i saradnje među glumcima i pozorištima“, rekao je Tričković.

Najviše nagrada je osvojila predstava „Svici“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Leskovcu. Ovaj teatar na festivalu je učestvovao sa dve predstave. Direktor Dragan Marjanović je rekao da je ponosan na svoje glumce i ceo kolektiv jer su ostvarili fantastičan uspeh.

„Obe naše predstave su pobedile. „Svici” su proglašeni za najbolje od strane stručnog žirija, a druga predstava sa kojom smo gostovali „Ako se probudiš ili kao da je važno” proglašena je najboljom od strane kritike okruglog stola. Šest nagrada za predstavu „Svici”, čak mogu reći i sedam jer je za dizajn svetla bio zadužen naš stalni saradnik“, izjavio je Marjanović, direktor leskovačkog pozorišta.

Rediteljka predstave „Svici” Ksenija Krnajski je izjavila da je kompletan rad na predstavi bio uzbudljiv proces, da je nagrada za režiju božanstvena tortica za kraj i podsticaj nekim mladim glumcima za dalju karijeru.

Za ukupan doprinos kulturi Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije dodelila je i dve plakete, posthumno prvaku Kruševačkog pozorišta  Miliji Vukoviću i prvaku užičkog pozorišta Slobodanu Ljubičiću.  

„Ovo veliki uspeh za samu Zajednicu profesionalnih pozorišta, Pozorište „Bora Stanković” i grad Vranje. Ovo veliki uspeh za pozorišnu umetnost Srbije zato što živimo i radimo u doba pandemije, u strahu i talasima. Na svu sreću, festival je završen bez ikakvih problema“, rekao je predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije Spasoje Ž. Milovanović.

U čast nagrađenih, glumci pozorišta „Bora Stanković“ odigrali su predstavu „Kepler 452 B“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare