Zaštitnik građana zabrinut zbog prinudne naplate doprinosa poljoprivrednicima

BEOGRAD
Zaštitnik građana Saša Janković  izražava duboku zabrinutost zbog najave početka prinudne naplate poljoprivrednicima duga za doprinose i obavezno socijalno osiguranje, koji ukupno iznosi preko 90 milijardi dinara.
„Dug poljoprivrednika prema javnim fondovima je ogroman. Mnogi su već u takvoj socijalnoj situaciji da ne mogu da ga plate. Tim ljudima će radi duga biti prodavana imovina i tako će biti u još goroj situaciji, a obaveze će morati da nastave da plaćaju. Zato je moja dužnost da javno postavim pitanje pravičnosti, pravilnosti i odmerenosti zakonskih rešenja, odnosno poštovanja ustavnog načela socijalne pravde. Kako će Narodna skupština i Vlada odgovoriti na njega njihovo je pravo, ali moraju da razumeju da problem postoji i neće nestati, već samo rasti, ako se nešto ne promeni“, saopštava zaštitnik građana Saša Janković.
Dug seoskih gazdinstava prema državi dostigao je 90,8 milijardi dinara i Poreska uprava je počela da šalje opomene o iznosu poreza zbog čega bi mnogi dužnici mogli da ostanu bez njiva. U osnovi ovakvih mera je zakonsko rešenja po kome svaki vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na veličinu poseda, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara godišnje. Na tu nepravdu su upozoravali poljoprivrednici u obraćanju Vladi pre dve godine, najavljena je čak i promena propisa Zakona u PIO fondu, ali pomaka nema, dodaje se u saopštenju.
Zaštitnik građana poziva nadležne da sagledaju materijalni položaj poljoprivrednika, nejednake mogućnosti plaćanja vlasnika malih gazdinstava i velikih poseda, ali pre svega sliku sela iz kojih mladi odlaze, a ostaju stari sa minimalnim penzijama.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
peci
peci
7 godine pre

Pametan komentar:

Nije mi jasno gde su do sada bili pravnici, ekonomisti, agroekonomisti, političari. Zašto se ne imenuje političar koji je odgovoran za donošenje ovakvog zakona, ko je odgovoran za donošenje od “stručnih ljudi”. Pitanje za sve pametne ljude u ovoj državi bi bilo: koju kulturu bi mogli da zasade na tri hektara, koliki je prosečni zemljišni posed, i da im posle ubiranja roda ostane za zasnivanje nove proizvodnje i za minimalnu potrošačku korpu, a da imaju i tih 96.000 da plate za penziono i zdravstveno osiguranje. Baš bi voleo da sa nekim prodiskutuijem ovo pitanje, jer živim na selu i obrađujem oko 3 hektara. Druga je priča što gospodin zaštitnik ovo pitanje postavlja neposredno pre najavljene ostavke. Do sada nije znao za ovaj problem, ili je nešto drugo po sredi. Ovaj zakon je donešen odavno, nije se striktno primenjivao do sada, ali su neki ljudi računali “dugovanja” i kamate i ćutali. Sramota državna.