Zaštitnik građana predsedniku Vlade: Država ne sme da bude jedan čovek

BEOGRAD

Izjavom da se neće rušiti nelegalni objekat u centru Novog Pazara, koji se gradi pod okriljem narodnog poslanika vladajuće koalicije, i da neće „razbijanje glava“ sa muslimanima, Aleksandar Vučić zloupotrebljava funkciju predsednika Vlade, gasi poslednja svetla vladavine prava i stvara versku netrpeljivost u Srbiji, upozorava zaštitnik građana Saša Janković.

“Aleksandar Vučić nema pravo da suspenduje zakone Republike Srbije po svojoj proceni. On pravi svojevrstan „državni udar“ tako što preuzima nadležnosti svih državnih organa i institucija i potčinjava ih političkoj volji i interesima. Njegove izjave o tome da zakon neće biti primenjen u slučaju najdrskije bespravne gradnje u Novom Pazaru uništavaju vladavinu prava, pravnu sigurnost, pravo svojine i jednakost svih pred zakonom. Njegova ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značilo „rat sa muslimanima“ i „razbijanje glava“ je najgrublja manipulacija jer bespravna gradnja nije osobina muslimana već izraz bezakonja, koga, jasno je, ima među pripadnicima svih vera i nacija.
Tokom nedavne posete Novom Pazaru opštinske vlasti, ali i veliki broj građana od kojih veliki broj muslimanske vere, zatražili su od Zaštitnika građana da nadležne državne organe privoli da rade po zakonu koji mora da bude isti za sve. Predsednik opštine Novi Pazar uručio je Zaštitniku građana svu dokumentaciju, uključujući i pisano odbijanje MUP-a Republike Srbije da asistira u rušenju nelegalnog objekta. Međutim, izjave predsednika Vlade jasno su ukazale da uzrok problema nije greška bilo kog službenika, već premoć sile i politike nad zakonom i ravnopravnošću građana.
Zaštitnik građana poziva predsednika Vlade da se vrati svojim Ustavom i zakonom propisanim ovlašćenjima i da prestane da sa mesta predsednika Vlade upravlja svim državnim funkcijama, jer država nije jedan čovek”, navodi se u saopštenju zaštitnika gradjana Saše Jankovižća.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare