Zaštitna odela i rezervni delovi za tricikle za sakupljače sekundarnih sirovina

LESKOVAC-VUČJE

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja je u prethodnih godinu dana radila na poboljšanju socio-ekonomskog položaja sakupljača sekundarnih sirovina na jugu Srbije.

Realizovali su projekat ,,Nove afirmativne mere za samozapošljavanje i bolji položaj Roma i Romkinja sakupljača sekundarnih sirovina ”.

Ovaj projkat je podržan  kroz program SWISS PRO uz podršku Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije.

U fokusu interesovanja ovog projekta su bila tri udruženja sakupljača sekundarnih sirovina koja su započela proces legalizacije osnivanjem Udruženja sakupljača.

Projekat je realizovan na teritorijama gradova Leskovac i Vranje. ,,Zadovoljni smo postignutim rezultatima. Kao prvi rezultat, uspeli smo da pomognemo 86 sakupljača malim grantovima kroz koje su dobili zaštitna odela i rezervne delove za tricikle. Možda je još važniji rezultat da smo uspeli da nametnemo inovativni način sakupljanja sirovina, tako što smo sakupljače povezali sa profesionalnim upravnicima zgrada, a samim tim i sa samim stanarima. Sada su stanari u prilici da, kad god imaju neki komunalni otpad, pozovu dežurnog sakupljača, koji u toku dana dolazi da pokupi otpad iz stana. Ovaj naš rezultat je povećao prihode udruženja za 30%”, kaže predsednik Upravnog odbora “porečka” iz Vučja Zoran Živković.

” Do današnjeg dana nismo dobili odgovore od donosioca odluka iz gradova Leskovac i Vranje da se sakupljačima sekundarnih sirovina koji su članovi udruženja izdaju besplatne dozvole”, dodao je Živković.

Kaže da nisu obeshrabreni zbog ovog neuspeha.

“U narednom periodu se moramo još više fokusirati na donosioce odluka u ova dva grada i pokušati da dovršimo započeti proces legalizacije njihovog poslovanja”, rekao je Živković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare