Zaplenjena rekordna količina nelegalnih pesticida

BRISEL

U Europolovoj akciji “Srebrna sekira III” zaplenjena je najveća do sada količina nelegalnih ili falsifikovanih pesticida u Evropi. Činjenica da je zaplenjena količina dovoljna da pokrije površinu Velike Britanije podstakla je bojazni oko cene nelegalnih pesticida po ekonomiju i zdravlje.

Operacija uz podršku Evropske agencije za borbu protiv prevara (OLAF) i industrije zaštite bilja sprovedena je u 27 evropskih zemalja, saopštio je Europol.

Pronađeno je 360 tona nelegalnih ili falsifikovanih pesticida, što je dovoljno da se pokrije 48.000 kvadratnih kilometara ili površina Britanije.

Brojni razlozi, od za poljoprivrednike visoke cene pesticida, do nedovoljnog znanja o opasnostima upotrebe lažnih pesticida, predstavljaju pogodno tlo za organizovani kriminal da uđe u trgovinu nelegalnim pesticidima.

“Rekordna količina opasnih supstanci zaplenjena ove godine predstavlja važan korak u zauzdavanju priliva potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržište EU. Kompleksnost i obim tih prevara ukazuju na potrebu prekogranične saradnje i zajednički pristup problemu više agencija koji treba da ide ‘ruku pod ruku’ sa privatnim sektorom”, rekao je zamenik direktora za operacije Europola Vil van Gemert.

Evropska agencija za intelektualnu svojinu (EUPIO) objavila je 2017. izveštaj u kome se navodi da industrija gubi oko 1,3 milijarde evra godišnje zbog falsifikovanih pesticida pri čemu su velike i direktne posledice po zaposlenost.

U izveštaju piše da je u EU direktno izgubljeno oko 2.600 radnih mesta ali da bi taj broj mogao da dostigne i 11.000 ako se računaju i šire implikacije.

“Ako se dodaju posledice po druge industrije i vladine prihode, kada se uračunaju i direktni i indirektni efekti, izgubljena prodaja u ekonomiji EU zbog falsifikovanja u tom sektoru košta oko 2,8 milijardi evra”, navodi se u izveštaju.

Rizik po zdravlje i prirodnu sredinu

Za direktora za javne poslove Evropskog udruženja za zaštitu roda Grejema Tejlora lažni pesticidi nisu samo ozbiljan ekonomski problem, već nose i šire ekološke i zdravstvene rizike.

“To nije problem samo za kompanije čiji se proizvodi falsifikuju već predstavlja i ozbiljnu opasnost po zdravlje i prirodnu sredinu jer nelegalni pesticidi nisu predmet strogih testova bezbednosti ili regulativa kao pesticidi koji imaju dozvole”, rekao je Tejlor.

On je objasnio da dok broj legalnih pesticida na tržištu pada, kriminalci nastavljaju da vuku profit iz prodaje sve veće količine falsifikovanih ili nelegalnih pesticida.

“U nedavnim izveštajima EU procenjuje se da je udeo falsifikovanih i nelegalnih pesticida na tržištu oko 14%, koliki je i udeo četvrte po veličini kompanije u toj industriji. To je veliki problem za nas”, dodao je Tejlor naglašavajući da je za njegovo rešenje potreban sveobuhvatan pristup.

(Izvor: EURACTIV.com)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare