Zapisi iz KUPEK-a

BEOGRAD

O rehabilitaciji osuđenika umjetnošću već smo pričali u KUPEK-u # 172 kad nam je gost bio Igor Čoko, autor serijala fotografija o životu izvan zatvorskih rešetaka i jednog od autora dokumentarnog filma o stvaranju predstave “Zapisi iz ćelije br. 12”, autorke Marine Kovačević. Nakon što je predstava odigrana skoro 20 puta i nakon što je film prikazivan u najpoznatijim zatvorskim ustanovama, širom svijeta, Marina se prihvatila novog zadatka, što je bio sjajan povod za njeno gostovanje u emisiji.

Tekst: Dejan Kožul

Photo: Ivan Zupanc

O čemu se zapravo radi nećemo ni mi otkrivati u ovoj najavi. Bitno je reći da je Marina ostala da radi u svijetu koji je za većinu nas potpuno stran i o kom nemamo najbolje mišljenje, sa razlogom ili bez.


Dosta pitanja je ostalo i visiti u zraku nakon emisije sa Čokom, a ona su bila namijenjena baš našoj gošći. Zamislite sebe kako ulazite u instituciju zatvorenog tipa i nekim nepoznatim ljudima, makar neimali iza sebe teško kriminalno djelo, nudite umjetnost. I to ne kao knjigu, enciklopediju, film, glazbu, već umjetnost u kojoj će oni biti glavni akteri. I ne ide baš lako, a?

Sad, ako vas zanima kako i zašto je to uradila Marina onda je ovaj KUPEK pravo mjesto za vas. Poslušajte kakva iskustva nosi iz rada sa osuđenicima, koliko je njima samima umjetnost bila sredstvo za pronalaženje vrijednosti za koje su mislili da ih nemaju, kako se društvo mijenjalo, ili barem onaj mali dio društva koji je imao prilike pogledati njihovu predstavu i film.

Koliko je ovo iskustvo njoj samoj značilo i koliko joj je dalje otvorilo vrata u radu sa osuđenicima i njihovoj rehabilitaciji?

I da je samo to. Poslušajte i kako je autor KUPEK-a upao u zamku predrasuda protiv kojih se navodno bori te kako se ili da li se izvukao iz iste.

KUPEK # 189 sa Marinom Kovačević možete poslušati na KUPEK mixcloud kanalu (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-189-marina-kova%C4%8Devi%C4%87-i-zapisi-iz-kupek-a/=

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare