ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI JEZIKA SE NE POŠTUJE

PRIŠTINA

 

Ministar za zajednice i povratak Dalibora Jevtića i poverenika za jezike Slaviše Mladenovića upozorili su danas da  postoji puno problema u upotrebi službenih jezika na Kosovu i da se I sam zakon  koji to propisuje ne poštuje u  potpunosti.

Za Jevtića je  pitanje nepoštovanja zakona  nešto što utiče i na poštovanje prava nevećinskih naroda u generalnom smislu.

 

„Ako znamo da zakoni, uredbe, dokumenti nisu kvalitetno prevedeni i da gube i smisao i suštinu onda je više nego očigledno da prava građana ne mogu da budu u praksi sprovedena”, rekao je Jevtić.

On smatra da odgovornosat za nepoštovanje zakona o ravnopravnoj upotrebi albanskog I srpkog jezika na Kosovu moraju svi da preuzmu “svaka institucija i svako od nas pojedinačno”.

 

 

 

„Kancelarija poverenika za jezike koja je deo Kancelarije premijera Kosova je pokrenula inicijative i preduzela sve zakonom predviđene korake kako bi se upotreba službenih jezika na Kosovu vršila u skladu sa zakonskim odredbama”, rekao je Mladenović.

 

Strategija koju smo izradili će pomoći da se stvori potreban mehanizam koji treba da obezbedi da se se ono što je sada loše i zbog čega se zakon ne primenjuje suštinski promeni, dodao  je Mladenović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare