GERILSKI BAŠTOVANI I OVE GODINE SADE PO SRBIJI

BEOGRAD-LESKOVAC

 

Gerilski baštovani I ovog pročleća  u gradovima Srbije  setvom semena i sadnjom sadnica iskazuju bunt  protiv betona kojim se prekriva sve više zelenih površina.

 

Ova akcija je počela upravo kao bunt nastojanjima da se sve prettvoti u beton. Zatim je akcija zaživela tako što je na mnogim neuređenim mestima poraslo cveće.
Ovog proleća gerilski baštovani pozivaju I vas da se uključite u akciju uključite u ovu akciju i date svoj doprinos tako što ćete preneti svojim pratiocima priču o tome.

 

“Pre dve godine pokrenuli smo prvu akciju “gerilsko baštovanstvo” na ovim prostorima kada su gradovi širom zemlje bili zasejani makom, suncokretom, prkosom, kadifom a sadili smo i drveće…

Ove godine želimo da akciju podignemo na viši nivo. Pripremili smo rasad cveća ali i povrća, drveća koji ćemo tokom proleća podeliti našim gerilcima. Ideja akcije je da ukažemo na postojanje velikog broja zapuštenih površina u našim gradovima. Sve te površine mogu postati parkovi, urbani džepovi, bašte u kojima bi neko gajio povrće i voće za sebe i svoju porodicu. Takođe želimo da ukažemo na nedevoljno angažovanje struke, pre svega misleći na pejzažnu arhitekturu i hortikulturu što za posledicu ima sve više betona a sve manje kvalitetno održavanog zelenila.

 

Svako može dati svoj doprinos akciji.

Ideja je da što veći broj ljubitelja biljaka poseje seme po gradovima. Kupite sirovi suncokret, mak, lan ili kukuruz u prodavnici zdrave hrane ili seme cveća u poljoprivrednoj apoteci, nosite ga u džepu gde god idete i razbacujte na svim mestima na kojima postoji šansa da nikne. Tako ćemo poslati jasnu “zelenu” poruku svima i podići svest građana da se treba boriti za svaki pedalj zelene površine i svako drvo u gradu.

Ove godine smo već imali akciju na prilazu Beogradu uz autoput kada smo sadili čičoku. Očekujemo da će već tokom ove jeseni na prilazu našem gradu cvetati žuti cetovi.

Tokom proleća ćemo deliti sadnice zainteresovanim građanima i širiti ovu akciju”, navodi se u saopštenju dostavljenom JUGpressu.

Više o ovoj akciji na sajtu “Živeti s biljkama”.

.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare