Zajedno obeležili Dan osoba sa Daunovim sindromom

NIŠ

Osobe sa Daunovim sindromom i osnovci zajedno obeležili Dan osoba sa Daunovim sindromom

„Deca sa Daunovim sindromom su dar od Boga. Oni su toliko iskreni, puni ljubavi i imaju mnogo više razumevanja nego sva druga zdrava deca“ započinje Mirka Perović opisivanje svog sina. Kako bi ih i ostali upoznali, na Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, priređena je manifestacija u organizaciji Udruženja za pomoć osobama sa L. Down sindromom i Udruženja “MI” uz pomoć OŠ „Kole Rašić“.

                           Moto ovogodišnjeg obeležavanja je „Razbijanje predrasuda: Upoznajte inspirativne osobe sa Daunovim sindromom“. Na ovom događaju ljudi sa Daunovim sindromom su podeliti svoje priče i iskustva.

                        „Danas je jedinstvena prilika da se ukaže na njihov značaj i njihovo pravo da na ravnopravnoj osnovi budu uključeni u aktivnosti zajednice. Zato se tema ovogodišnjeg obeležavanja odnosi na razbijanje predrasuda i predstavljanje inspirativnih osoba sa Daunovim sindromom. Ona je izuzetno važna jer ćemo njih približiti zajednici i dati im priliku da pokažu koliko znaju i mogu“, rekla je Maja Zdravković iz Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom.

                     U Nišu ima oko 300 osoba sa Daunovim sindromom, a u Srbiji oko 3.000. U Osnovnoj školi „Kole Rašić“ 28 deteta sa Daunovim sindromom pohađaju nastavu po individualnom obrazovnom planu. Direktor škole navodi da čak roditelji dovode decu i iz drugih krajeva grada, zbog nastavnika koji su edukovani za rad sa decom sa posebnim potrebama.

                           „Inkluzija je veoma bitna i mi u našoj školi posvećujemo dosta prostora, vremena i truda da sve to uradimo kako treba. Ima dosta dece koja rade po IOP-u i trudimo se da svima priđemo maksimalno i da stvarno imaju pomoć i podršku u svemu tome. Da im olakšamo ionako teške trenutke. Drago mi je da smo danas ovde da pokažemo da smo svi isti“, poručio je direktor škole Saša Tončev.

                          Mirka Perović, majka 32-godišnjaka sa Daunovim sindromom kaže da njen sin ne oseća razliku, jer mu porodica to ne dozvoljava.

                           „Deca sa Daunovim sindromom su dar od Boga. Oni su toliko iskreni, puni ljubavi i imaju mnogo više razumevanja nego sva druga zdrava deca. Za njih je svaki dan takav, ne znaju politiku, ne znaju da budu zavidni i ceo svet bi bio mnogo drugačiji kada bi se na njih ugledao. Srećna sam što ga imam i mislim da je i on srećan što ne oseća tu razliku, jer mu porodica ne dozvoljava. Kako je u porodici prihvaćen tako ga i društvo prihvata“, kaže Mirka Perović.

                         Na manifestaciji su učestvovali učenici OŠ “Kole Rašić”, članove muzičke škole “By Heart”, produkcija “Misha Ignjatović”. Pored toga, bili su i gosti iz organizacije “Best Buddies Srbija”, koja podržava i promoviše inkluziju i prijateljstva među ljudima sa i bez invaliditeta. Na kraju obeležavanja Dana osoba sa Daunovim sindromom zajednički nastup su imali članovi udruženja “ L.Down” i “Mi”. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare