Zahtevi Albanske liste u Crnoj Gori : Luka u Ulcinju, kanal na TVCG i izmene više zakona

PODGORICA

Uslovi za ulazak u vladu su i povraćaj imovine, zaštita Valdanosa i Solane, plovnost Bojane

Da se ponište odluke o privatizaciji gdje nijesu ispoštovani osnovni ugovori.

Izgradnja luke u Ulcinju, zaštita Valdanosa i Solane, izmjena izbornog zakona i proporcionalno učešće Albanaca u svim javnim organima i institucijama, uključujući i sistem sudstva i tužilaštva, neki su od ključnih uslova Albanske liste “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj” za ulazak u novu vladu.

Lideri Albanske liste Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj u četvrtak su razgovarali sa mandatarom za sastav nove vlade Zdravkom Krivokapićem i uručili mu dokument sa primarnim zahtjevima.

“Ovim dokumentom „Albanske lista“ čiji su konstituenti: Albanska alternativa, Nova demokratska snaga – Forca, Demokratski savez Albanaca, Unija Tuzi i Građanski pokret Perspektiva obuhvaćeni su zahtjevi, koji predstavljaju uslove za potencijalno učešće Albanske liste kao dio buduće Vlade Crne Gore”, piše u dokumentu dostavljenom “Vijestima”.

Dokument sadrži 20 primarnih zahtjeva, a prvi je investicije na područjima gdje žive Albanci od najmanje pet odsto godišnjeg kapitalnog budžeta, kao i da tim budžetom upravljaju predstavnici Albanske liste.

Drugi zahtjev je decentralizacija centralne vlasti u sferi prostornog planiranja, razvoja, školstva, zdravstva, policije, povećavajući kompetencije opština u roku od 24 mjeseci.

“Povraćaj imovine. Rok za ispunjenje ovog zahtjeva je 18 mjeseci”, navodi se u dokumentu.

Albanska lista traži i sprovođenje zakonskih odredbi za povraćaj Maslinade u Valdanosu i donošenje posebnog zakona za Valdanos, kao i novi zakon o morskom dobru, koji će povratiti nadležnosti opštinama u upravljanju morskim dobrom, sve u roku od 12 mjeseci.

“Plantaže „13. jul“ kao lokalni resurs da doprinesu razvoju Opštine Tuzi redovnim plaćanjem poreza i prepuštanjem na upravljanje neiskorišćenih površina Opštini Tuzi. Rok tokom 2021. godine”, navodi se u zahtjevima.

Albanska lista traži i redefinisanje granica i promjena prostornih planova za nacionalne parkove tokom 2021. godine. Isti rok su postavili i za proporcionalno učešće albanske nacionalne manjine u svim javnim organima i institucijama.

Traže i završetak procesa raspodjele imovine Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, u roku od 3 mjeseca i funkcionalizovanje porodilišta u Ulcinju, plovnost Bojane, zaštitu Solane Ulcinj i osiguravanje finansijskih sredstava za njeno redovno funkcionisanje.

Jedan od zahtjeva je i poništavanje odluka o privatizaciji gdje se nijesu ispoštovali osnovni ugovori (bivši Galeb, Lido i lokalitet Suka – bivši Jadran) u roku od 12 mjeseci, kao i izmjena Izbornog zakona sa posebnim akcentom na osiguranju garantovanih mandata za Albance.

Traže i da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz teritoriju Ulcinja i uvođenje kanala na RTCG na albanskom jeziku.

Među zahtjevima su i izmjena Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore, u roku od tri mjeseca, tako da se dozvoljava formiranje kluba poslanika manjinskih naroda sa samo jednim poslanikom.

Traže i osnivanje posebne kancelarije za prevod na albanski jezik.

“Za Albansku listu, članstvo Crne Gore u NATO, integracija u EU i priznavanje Kosova od Crne Gore su nesporne činjenice o kojima se ne raspravlja”, piše u dokumentu.

Nimanbegu je u četvrtak rekao da je koalicija kojoj pripada na sastanku sa Krivokapićem poslala jasnu poruku da će se boriti za bolji položaj i veću ravnopravnost Albanaca.

Objektivno tretirati “Orlov let”

Albanska lista traži i “objektivno tretiranje kršenja prava Albanaca u Crnoj Gori” u prošlom periodu, sa posebnim osvrtom na „Orlov let“.

U operaciji “Orlov let”, izvedenoj 9. septembra 2006, samo dan prije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, policija je na području Malesije uhapsila članove grupe osumnjičene da je planirala da “ugrozi ustavni poredak i bezbjednost Crne Gore”.

Svi optuženi za terorizam i oružane pobune koji su uhapšeni u akciji pravosnažno su proglašeni krivim i osuđeni na zatvorske kazne od dvije i po do šest i po godina. Sedmorica crnogorskih, albanskih i američkih državljana koji su uhapšeni u toj akciji tužili su državu Crnu Goru pred Sudom u Strazburu koji je 2015. presudio u njihovu korist i obavezao državu Crnu Goru da ih obešteti.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare