Osamnaesti naučni skup i šezdeseta sveska Zbornika

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu održan je po osamnaesti put naučni skup sa temom „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“, a ujedino je održana i promocija šezdesete sveske Leskovačkog zbornika. Cilj ovog bijenalnog skupa je istraživanje, proučavanje i naučna valorizacija kulturno-istorijske baštine Leskovca, njegove okoline i juga Srbije uopšte, kao i prezentacija stručnih radova. Sva naučna saopštenja, rezultati naučnih istraživanja i stručni radovi sa skupa redovno se objavljuju u sveskama Leskovačkog zbornika koje ga prate. Na taj način, Naučni skup i Leskovački zbornik, u sinergiji, vrše svoju kulturnu i naučnu misiju u ovom delu Republike Srbije.

Leskovački zbornik, kao multidisciplinaran časopis, posvećen je proučavanju tema od najvećeg značaja za leskovački kraj i jug Srbije. Njegovo izdavanje inicirano je 1961. godine. Bio je to prvi časopis koji izdaje neki muzej u unutrašnjosti Srbije, mimo Beograda. Pored ogromnog doprinosa naučnom sagledavanju sveukupnog života Leskovca i njegove šire okoline, značaj ovog časopisa se ogleda i u njegovom kontinuiranom izlaženju tokom 60 godina. Za sve to vreme on je uspevao da uvek bude naučan, informativan, analitičan i aktuelan, dostigavši tako značaj jednako važan značaju institucije koja ga je pokrenula. Sa svojom šezdesetom sveskom Leskovački zbornik stekao je status časopisa od nacionalnog značaja, a na skupu su o časopisu govorili, između ostalih, Hranislav Rakić, Veroljub Trajković, Irena Ljubomirović, Nenad Radulović, Ivan Bugarski…

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Veroljub Mirošević
Veroljub Mirošević
3 godine pre

U poslednje x godine,neje se desilo da nijedan kustos iz leskovački muzej neje objavija rad u leskovački zbornik.
A da,zamenik direktor je objavija svoj rad unutra ove godine,direktorkin valentin.Kustos koji nikad neje ni videja muzejsku zbirku,sem iz avtobus,a kamoli bija kustos.Al zato direktorovao x puta.