Zahtev za smenu i oštru reakciju institucija

BEOGRAD

Mreža za demokratski dijalog zahteva reakciju institucija i odgovornost Srpske napredne stranke za nedolično ponašanje narodnog poslanika, g. Dalibora Šćekića i potpredsednice Narodne skupštine Srbije,  g-đe Sandre Božić tokom jučerašnje sednice.

Naši zahtevi su:

  • Da predsednik Narodne skupštine g. Vladimir Orlić smeni g-đu Sandru Božić sa mesta potpredsednice Narodne skupštine
  • Da rukovodstvo Srpske napredne stranke zatraži od narodnog poslanika Dalibora Šćekića povraćaj mandata

Svoje zahteve obrazlažemo time što su svojim činjenjem prekršili Ustav RS, Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o rodnoj ravnopravnosti, i Kodeks o ponašanju narodnih poslanika. Ovaj zahtev uputićemo svim poslaničkim grupama koji prema poslovniku o radu imaju formalno ovlašćenje za pokretanje smene potpredsednice g-đe Sandre Božić.

Kako se u društvu svakodnevno suočavamo sa govorom mržnje, mizoginističkim opaskama i uvredama na račun žena smatramo kao nedopustivo da ovi zahtevi ne budu realizovani i da se ne zatvaraju oči pred problemom koji je metastazirao, a dokaz tome je da se isto dešava u najvišem predstavničkom telu ove zemlje.

Vladajuću stranku takođe podsećamo da je za vreme njihovog mandata donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti i da od poštovanja U,stava i zakona niko ne sme biti izuzet jer je vladavina prava najcesce korišćena reč koju nismo upoznali kako izgleda u praksi.

Poštovanje dostojansta i ličnog integriteta ne sme da počiva na izlizanim parolama, već na jasno definisanoj praksi koja podrazumeva sprovođeje zakona pred kojim svi bez izuzetka moraju biti jednaki i zaštićeni.

Ove zahteve su između ostalih podržali:

-Tamara Tripić

– Bojana Novaković

– Jelka Jovanović

– Biljana Stojković

– Tatjana Manojlović

– Dragan Velikić

– Brajan Brković

– Dragana Arsić

– Nataša Milojević

– Đorđe Miketić

– Lola Milojević

– Marija Srdić

– Rade Radovanović

– Ljiljana Stojanović

– Nedim Sejdimović

– Vesna Rakić Vodinelić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare