Zabrinutost zbog nuklearke

NJUJORK

Ruske vojne snage preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje u Ukrajini, a svet je u tom procesu za dlaku izbegao potpunu nuklearnu katastrofu, izjavila je u petak ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN.

Sastanak SB UN zakazan je samo nekoliko sati nakon što su ruske snage bombardovale, a zatim zauzele elektranu u Zaporožju, najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Ministri spoljnih poslova G-7 grupe razvijenih ekonomija izdali su novu zajedničku izjavu u kojoj osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu i obećali su da će uvesti dodatne sankcije Moskvi i njenom savezniku Belorusiji ukoliko se ničim izazvani napad ne zaustavi, javila je mreža CNBC.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici žestoko su kritikovali Rusiju u petak u Ujedinjenim nacijama zbog njenog granatiranja i zaplene preko noći u Ukrajini najveće nuklearne elektrane u Evropi, a neki su zahtevali da Moskva ne dozvoli da se takav napad ponovi.

Mnogi od 15 izaslanika Saveta bezbednosti izrazili su “ozbiljnu zabrinutost” i šok, upozoravajući na mogućnost ponavljanja katastrofe u Černobilju 1986. godine – nuklearne nesreće u Ukrajini kada je bila deo tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

“Ruski napad sinoć je doveo u ozbiljnu opasnost najveću evropsku nuklearnu elektranu. Bilo je neverovatno nepromišljeno i opasno. I to je ugrozilo bezbednost civila širom Rusije, Ukrajine i Evrope“, rekla je Tomas-Grinfild.

Dok su granate pale na područje rano u petak, izbio je požar u zgradi za obuku – što je izazvalo grč uzbune širom sveta pre nego što je požar ugašen i zvaničnici su rekli da je objekat bezbedan.

Ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja odbacio je nemir Zapada oko nuklearne elektrane i nazvao sastanak Saveta bezbednosti u petak još jednim pokušajem ukrajinskih vlasti da stvore „veštačku histeriju“.

„Trenutno, nuklearnu elektranu Zaporožje i susednu teritoriju čuvaju ruske trupe“, rekao je on.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare