Narodna banka Srbije najavljuje kontrolu menjačnica zbog kursa evra

BEOGRAD

Narodna banka Srbije (NBS) počela je kontrolu menjačnica šiorom Srbije na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS, saopštila je veečeras nacionalna banka.

Prema odlukama NBS, prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa
važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto, naglašeno je u saopštenju.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima Narodne banke propisana prekršajna odgovornost – za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000
dinara, pozorava NBS.

Pošto NBS od 1. januara 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova – ukoliko u postupku kontrole utvrdi nezakonitosti, odnosno nepravilnosti, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji se upućuje nadležnom prekršajnom sudu, NBS može
doneti i rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da ovlašćeni menjač nije izvršio nalog za otklanjanje nezakonitosti, odnosno nepravilnosti koji mu je dat u postupku kontrole menjačkog poslovanja.

Narodna banka Srbije ističe da “nema razloga razloga za paniku” i da NBS “#već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila”.

Naglašeno je da “i deviznih sredstava i strane gotovine” ima dovoljno i da se
bankarski sektor kontinuiramo snabdeva dovoljnim količinama.

Građani zato ne treba da brinu, niti bi trebalo da bude panike – ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama, ističe NBS navodeći da “obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka”.

Time NBS, kako se navodi, dokazuje spremnost da reaguje “adekvatno i bez odlaganja”, a od banaka se očekuje sda “u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana”.

“Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom”, naglašeno je u saopštenju.

Ističe se i da “ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u
pitanje”.

“Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana”, navedeno je u saopštenju uz tvrdnuu da je kriza dočekana “sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi” sa više od 16 milijardi evra i uz “sasvim dovoljno sredstava i umeća” da se očuva “stabilnost koja nema alternativu”.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare