A u Medveđi izložba “Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta”

MEDVEĐA

Večeras je u holu Kulturnog centra u Medveđi otvorena izložba kostima „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“ autora Tijane Sićević, diplomiranog scenskog umetnika i master umetnika scenskog dizajna iz Novog Sada.

U okviru izložbe „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“, autorke Tijane Sićević predstavljena su tri izvedena jedinstvena kostima, uz umetničke, tehničke i radne skice, koje su nastale proučavanjem mongolske kulture. Tijanina želja za izučavanjem mongolske kulture inspirisan je knjigom Džeka Vederforda koji kroz život Džingis Kana, prvobitno zvanog Temurdžina, opisuje nastanak i razvoj Mongolske države. Pored edukacije, cilj nove postavke je da podstakne posetioce da razmišljaju i prave paralelu između tradicije i savremenog, u bilo kom segmentu života. Dakle, pored kostima Džingis Kana Medveđani mogu videti kostim njegove žene Borte i treći kostim je kostim njihovog sina. Svaki kostim je poseban unikat izrađen od recikliranog materijala, prave kože ili svile. Na svakom od njih su boje koje reprezentuju karakter ličnosti : narandžasto-crvena, sa plavim ornamentima  kod Džingis Kana,  nežne boje, bela, nebo plava i periferno jaka crvena boja su na kostimu Borte dok njihovog sina karakteriše crna boja s krvavo-crvenim osnovama.

Obraćajući se publici, autorka je napomenula da je ovo još  jedna u nizu izložbi njenih radova. Na izradi skica i kostima uložila je 6 meseci rada na proučavanju likova i na skiciranju, prikupllanju materijala, šivenju, farbanju i dekoraciji kostima. Posebno je naglasila da je proučavanjem života Mongola došla do spoznaje njohove izuzetne mentalne snage, za koju kaže da je i Srbi kao narod poseduju, naročito onaj deo naroda koji žvi na Kosovu i Metohiji.

Izložbu je otvorio direktor Kultunog centra opštine Medveđa, Nebojša Jakšić, kazujući slovo o autorki, pri čemu je posebno istako njen rad na polju kostimografije značajnih pozorišnih predstava u JDP, Madlenijanuimu, SNP Novi Sad i dr. Direktor Jakšić smatra da je ovakva vrsta izložbe prvi put prezentovana građanima opštine Medveđa i da će se saradnja sa autorkom nastaviti, obzirom na to da ona ima još pripremljenih kvaltetnih radova.

Izložba će biti otvorena do 18.03.2022 godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare