Za uredjenje atarskih puteva 21,7 miliona

LESKOVAC

Prema potpisanom  ugovoru  između grada Leskovca i Ministarstva poljoprivrede o nastavku petogodišnje saradnje za komasaciju zemljišta na teritoriji grada Leskovca tokom ove godine biće izdvojeno 8,7 miliona dinara, dok će u uređenje poljskih puteva biti uloženo 13 miliona dinara, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

 

Komasacija će se provoditi u dve faze, prva faza podrazumeva izvođenje geodetsko tehničkih radova i stručni nadzor, za šta će biti izdvojeno 4,1 miliona dinara, a za drugu fazu uređenja poljoprivrednog zemljišta komasacijom dodatnih 4,6 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je u ime grada juče potpisao ugovor o ovome.

Ministarstvo poljoprivrede učestvuje sa 70 posto sredstava, a grad Leskovac sa 30 posto.

Komasacija će biti sprovedena u katastarskim opštinama Milanovo, Gornje i Donje Stopanje, Vinarce, Podmirce, Zalužnje i Priboj, objasnio je danas Cvetanović.

U uređenje poljskih puteva, od ukupno 13 miliona dinara, grad će izdvojiti 53 posto sredstava, odnosno 7 miliona, a ostatak Minisarstvo poljoprivrede.

„Prednosti ovog projekta su višestruke jer će se u okviru njega izvršiti ravnanje, nasipanje i valjanje puteva koji su od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače jer će im biti olakšan pristup parcelama i transport poljoprivrednih proizvoda. U proteklih godinu i po dana uređeno je 65 kilometara atarskih puteva u 48 katastarskih opština. Za te namene izdvojeno je 29 miliona dinara, od čega je grad uložio 15, a Ministarstvo poljoprivrede 14 miliona.  Prošle godine je očišćeno 63 hektara zemljišta u ataru sela Priboj čiji je korisnik bio „Navip“ Beograd. U ove radove uloženo je 11,6 miliona dinara, od čega je Ministarstvo poljoprivrede učestvovalo sa 70 posto sredstava, a ostatak je finansirao grad Leskovac“, podsetio je Cvetanović.

„Znamo da su subvencije koje dodeljujemo našim poljoprivredncima od velikog značaja, ali je isto tako veoma važno ulagati u infrastrukturu, za šta smo u proteklom periodu izdvojili veliku količinu novca. Nastavljamo sa tom dobrom praksom jer želimo da svako selo ima uređenu putnu infrastrukturu, da poljoprivrednici imaju dobre uslove za razvoj svoje proizodnje i da zemljište koje godinama nije u upotrebi dovedemo u funkcionalno stanje“, rekao je Cvetanović.

Grad Leskovac već petu godinu konkuriše za projekte koje raspisuje Ministarsvo poljoprivrede. Što se uređenja atarskih puteva tiče, ove godine će biti urađena dodatna 44 kilometra, 27 kilometara će biti urađeno u punom profilu, što podrazumeva probijanje, ravnanje, nasipanje, valjanje, izradu jakova za odvod viška atmosferskih voda, kao i propusta tamo gde je to predviđeno, rekao je načelnik Gradske uprave za privrdu i poljoprivredu Boban Sokolović .

„Jako je važna komasacija. Ovo je treća godina kako se ona odvija, ukupna vrednost dosadašnjih komasacija je 22,9 miliona dinara, a sredstva koje je pomenuo gradonačelnik, 8,7 miliona dinara, odnose se na treću godinu. Cilj nam je da na tom području, površine od oko 1.100 hektara, kroz ove infrastrukturne radove i pravno uređenje dobijemo investitore u poljoprivredi. Mi ćemo raditi na tome, i naša sledeća faza u ovom aktivnostima jesu invesicije u poljoprivredi. Zbog toga ćemo tamo gde su završeni ti tehnički radovi u komasaciji, recimo u Priboju, uraditi 10,5 kilometara potpuno nove putne mreže, krajnji rok je do kraja oktobra. Cilj je da onaj ko sutradan bude zainteresovan za taj prostor i zemljište ima sve uslove za normalnu poljoprivrednu proizvodnju – prilaz, drenažne kanale, odvedenu vodu sa zemljišta“, dodao je ona.

Grad Leskovac je kod Ministarstva poljoprivrede konkurisao i sa četvrtim projektom, on je u proceduri, i postoje nagoveštaji da je i ovoj projekat prošao. Radi se o projektu komasacije u Gornjem i Donjem Stopanju, projekat je veoma važan iako nije velike vrednosti – 560.000 dinara. Važnost njegove realizacije ogleda se u tome da je reč o površini od 566 hekatra sa 2.810 parcela, a sa samo dva atarska puta, odnosno prilaza.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare