Za štetu od poplava biće isplaćeno 15 miliona dinara

LESKOVAC

Miloš Kocić, predsednik Komisije za procenu štete na stambenim, pomoćnim i privrenim objektima, kao i stvarima i infrastrukturi od elementarne nepogode nastale usled obimnih kišnih padavina, poplava i pojava bujičnih voda na teritoriji Grada Leskovca za 2023. godinu, rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da će na ime štete od poplava u leskovačkom kraju biti isplaćeno 15 miliona dinara..

“Komisija još nije završila kompletan rad, ali je završen veći deo posla. Kao što znamo, 5. jula su Leskovac zadeseile obilne padavine, a poplave su se desile u naseljenim mestima Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Podrimce, Dušanovo, Belanovce i Karađorđevac i  gde su i proglašena vanredna stanja zbog elementarne nepogode. Komisija je sa radom krenula odmah i u saradnji sa sekretarima i predsednicima mesnih zajednica smo obilazili ta domaćinstva i popisivali stanje i pripremali izveštaj”, rekao je on za JUGpress.

” Sada Ministarstvo za javna ulaganja prati taj deo oko poplava u Srbiji, daju predlog Vladi da proglasi stanje elementarne nepogode u ugroženim područjima, a u tom trenutku bilo je pogođeno preko 30 lokalnih samouprava, gde se našao i Leskovac. To je otvorilo mogućnost da se preko ministarstva donese Uredba o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih stambenih objekata koje će se finansirati iz Budžeta Republike Srbije. Inače, naglasio bih da ovo nije naknada štete, koja jeste velika, jer je ljudima u stambene objekte ušla velika količina vode”, objašnjava Kocić redosled postupanja.

Naglašava da je uredbom određeno pet kategorija pomoći.

“Tako novčana pomoć u prvoj kategoriji iznosi 200.000 dinara, u drugoj 300.000 dinara, trećoj 400.000 dinara, četvrtoj 500.000 dinara i petoj 800.000 dinara. Mi smo obišli sve objekte i napravili izveštaj, te odredili kategorije zavisno od količine štete”, rekao nam je Kocić.

Dodaje da su nadležnom ministarstvu poslali da verifikuje izveštaj.

“Imali smo problem da objasnimo ljudima da se radi pomoći samo ako je ugrožen stambeni prostor, a tu ne spadaju podrumi, gde je najčešće ulazila voda”, kaže Kocić.

Dodaje da su dobili izveštaj iz ministarstva koje je verifikovalo izveštaj komisije iz Leskovca.

“Ali su negde menjali predložene kategorije, tako da se sada bavimo tom drugom fazom. Nakon tačnog određivanja kategorija, pozivamo oštećene stranke na usmenu raspravu, gde se svakome ponaosob saopštava koju kategoriju smo mi odredili, kako je to verifikovala komisija, upoznamo ih koliko iznosi pomoć u njihovom slučaju, damo informaciju ako eventualno žele da se žale kako da to urade, i, ako sve bude u redu, pristupamo izradi rešenje i novac se direktno uplaćuje na žiro račun građana. Država nije bila rigorozna po pitanju ozakonjenja i legalizovanja tih stambenih obejakta, ali je bitno da se dokaže da se radi o stambenom objektu na koji se plaća porez ili struja”.

Pitamo kolika je procena za tu pomoć?

” Mi smo raspisali i javni poziv, koji je trajao do 18. avgusta, da se ne bi dogodila da slučajno nekog preskočimo našim izlaskom na teren. Imali smo 101 prijavu, od čega će pozitivno biti verifikovano oko 70. Najviše je onih u prvoj ili drugoj kategoriji, a ređe u trećoj. Biće isplaćeno oko 15 miliona dinara. Novac obezbeđuje ministarstvo, a za sada nemam informacija da će i grad to finansirati, a to je tako u čitavoj Srbiji. Država se trudi da svi objekti budu ozakonjeni, ali i da ljudi koji žive na kritičnim područjima pokrenu i neku vrstu osiguranja za svoja domaćinstva, da to zaživi kao i svuda u svetu. Ranije nije bilo velike kontrole gde se i šta gradilo, ali sada su vremenske prilike surovije, štete su sve veće. Država gleda da pomogne, ali svako mora više da razmišlja i bude odgovoran kada su njegovi objekti u pitanju”, zaključuje Kocić. (kraj) LJS-IS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Krstic
Krstic
9 meseca pre

Neobavezno sam juce prošao u tom kraju i mogu vam reci da su štete tolike da ratari neće moći da skladište u svojim ambarima ovogodišnji rod DA NEKO MALO BOLJE PREISPITA TE PROCENE hvala