Otvorena izložba „Drugi Balkanski rat na fotografijama i dokumentima

VLASOTINCE


U galeriji Kulturnog centra u Vlasotincu otvorena je izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“, autora profesora dr Dejana Antića. Povod za otvaranje izložbe je obeležavanje 110-godišnjice od pobede u ovom ratu. Izložba se prikazuje u gradovima Srbije i Makedonije.
U ime Kulturnog centra goste je pozdravio Bratislav Valčić, koji je izrazio zahvalnost profesoru dr Dejanu Antiću što je Vlasotince uvrstio na mapu gradova u kojima će izložba biti otvorena. To je, po njegovim rečima, prilika da se Vlasotinčani upoznaju sa detaljima i dokumentima iz ovog rata.

  • Zahvaljujem se profesoru Antiću na dosadašnjoj saradnji i verujem da ćemo i ubuduće zajedno raditi na negovanju kulture sećanja – istakao je direktor Bratislav Valčić.
    Istoričar dr Dejan Antić je rekao da srpski vojnik umire dva puta, prvi put od kuršuma, a drugi put kada ga potomci zaborave.
  • Ovom izložbom, na skroman način, se odužujemo slavnim precima. Važno je da se ugledamo na ondašnji narod, na političku i vojnu elitu, na svenarodnu slogu. Nosioci ove izložbe su Istorijski arhiv Vranja i Republički odbor saveza potomaka ratnika Srbije. Za pripremu izložbe koristili smo više od 40 objavljenih i neobjavljenih arhivskih dokumenata i preko stotinu autentičnih fotografija, skica, mapa i izjava savremenika. Izložba se završava panoom na kome se vidi doček srpske vojske u Beogradu i Srbiji – rekao je dr Dejan Antić.
    Otvarajući izložbu, predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović podsetio je da je Drugi balkanski rat jedan od odbrambenih ratova koje je srpska vojska vodila u prošlom veku i u kome je pobedila.
  • Opština Vlasotince i Kulturni centar sa zadovoljstvom su prihvatili ideju istoričara dr Dejana Antića da se izložba fotografija i dokumenata vezanih za Drugi balkanski rat priredi u Vlasotincu. Povod je 110 godina od pobede u Drugom balkanskom ratu. Ono što je u ovom trenutku važno jeste negovanje kulture sećanja. Važno je da našim mladim naraštajima govorimo koliko je sloboda skupo plaćena i koliko moraju da je čuvaju. Važno je i da znaju kakvi su heroji bili njihovi preci i da treba da budemo ponosni na njih – istakao je predsednik Petrović.
    Izložba će u galeriji Kulturnog centra biti otvorena do 5. septembra, a potom se seli u komšijsku Severnu Makedoniju, u Bitolj.(kraj) VS/LJS
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare