Za Savindan pokloni mališanima iz hraniteljskih porodica

 NIŠ

Pedesetdevetoro mališana koji borave u hraniteljskim porodicama, dobilo je paketiće koje za njih pripremio Grad i Gradska opština Pnetelj, a povodom  praznika, Svetog Save. Mališani su se obradovali poklonima, a Grad i GO Pantelej na čijoj se teritoriji nalazi Centar za porodični smeštaj i usvojenje, ovim gestom su pokazali da misle kako na decu u hraniteljskim porodicama tako i na hranitelje. Podeljeno je 59 paketića koliko se i dece u Nišu nalazi u hraniteljskim porodicama. Hranitelji kažu da je deci koja su postala članovi njihovih porodica potrebna, pre svega, ljubav i toplina koju im oni nesebično pružaju.     

             

     Paktiće su mališanima uručile  gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski zajedno sa predsednicom GO Pantelej Natašom Stanković.

    „Ovakvi gestovi su jako značajni za decu koja se nalaze kod nas jer se deca kao i sva druga deca uvek raduju poklonima“, kaže Slađana Todorović koja se hraniteljstvom bavi već 12 godina.

    „Kada nešto voliš onda nije ništa teško. Ovo je sedmo dete o kome se brinem, kod kuće imam još jednog dečaka o kome se takođe staram. Deca koju sam čuvala su od mene otišla u dobre porodice, uvojena su, ali smo ostali u kontaktu i dan danas. Divan je to osećaj”,  kaže Slađana i dodaje da je za njih najveća zahvalnost za ono što rade ljubav te dece koju im oni otvorenog srca uzvraćaju.

     Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je ovo mali gest Grada ali je od srca i puno će značiti  deci ali i  hraniteljima koji su se odlučili da pruže dom deci koja nemaju roditeljsko staranje.

       „Na ovaj način pokazujemo  odgovornost prema najmlađima, a Savindan jeste praznik kada se daruju deca u školama pa i studenti.Grad će danas nagraditi i učenike osnovnih škola, ali i studente.

        Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej ističe da se Centar za hraniteljstvo i porodični smeštaj  nalazi u zajedničkoj zgradi gde se nalazi i opština  i da su prve komšije.

        „Savindan je bio povod da ovim mališanima praznik učinimo lepšim i obradujemo ih poklonima“, kazala je Stanković koja je ovom prilikom čestitala Savindan svim mališanima sa teritorije GO Pantelej. Dodala je da će u toku dana obići škole na seoskom područku u kojima će deci biti, takođe, uručeni pokloni. „Spremili smo paketiće i za decu za seoskih teritorija, a negde oko 400 deteta je sa teritorije naše opštine koji su uzrasta do 10 godina starosti koji će dobiti paketiće na Savindan“, kazala je Stanković.

        Stevan Veselinović, direktor Centar za porodični smeštaj i usvojenje, ističe da je Centar  osnovan za pet upravnih okruga, za Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski. Ističe da je hrabniteljstvo plemenit poziv koji sa sobom nosi i puno odgovornosti.

       „Trenutno imamo 430 hraniteljskih porodica i 650 dece koji se nalaze u hraniteljskim porodicama. Hranitelj se postaje tako što se prvo iskaže zainteresovanost za to, zatim se prijavi preko nadležnog Centra koji je nadležan za opštinu na kojoj hranitelji borave i žive. Nakon prikupljene potrebne dokumentacije, Centar se nama obraća, mi organizujemo 11 radionica za hranitelje, nakon čega se dobija sertifikat i deca budu dodeljena hraniteljima“, objašnjava Veselinović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare