Završnica manifestacije „Svetosavska nedelja“

VRANJE

Na Savindan episkop vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom, u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju, služio je svetu arhijerijsku liturgiju.

Vladika vranjski je govorio o liku i delu Svetog Save koji je važan ne samo za srpski narod, već i ceo pravoslavni svet. Poručio je da se treba rukovoditi vrednostima koje je utemeljio prvi srpski arhiepioskop i prosvetitelj.

Episkop je ukazao i na značaj kulturno-prosvetne i duhovne manifestacije „Svetosavska nedelja, koja se u Vranju organizuje 32 godine.

Učenice vranjskih srednjih škola izvele su nekoliko crkvenih pesama. Obavljeno je i rezanje slavskih kolača Odbora za organizovanje Svetosavske nedelje, kao i vranjskih škola.

U okviru ove manifestacije, u sredu veče, je održana Duhovna akademija, na  kojoj je besedu o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi održao profesor dr Ivica Čairović, đakon iz Beograda.

U programu su učestvovale monahinje manastira Sveti Stefan, sestra Jelena, kao i studenti teologije i sveštenici.

Manifestacija se završava danas Svetosavskom akademijom u Pozorištu „Bora Stanković“, na kojoj će biti svečano uručene nagrade „Sveti Sava“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare