Za samozapošljavanje i javne radove izdvojeno deset miliona dinara

 

LESKOVAC

Tokom realizacije programa za samozapošljavanje, ukupno 54 zahteva je odobreno.

Grad Leskovac i Nacionalna služba za zapošljavanje  su za ovu meru izdvojili po 5 miliona dinara, dok zahtevi koji su pozitivno rešeni obuhvataju 9.920.000 dinara, saopšteno je iz NSZ-a, Filijala Leskovac.

„Što se tiče samozapošljavanja, javni poziv je bio otvoren mesec dana, od 23.06. do 24.07. Podneto je ukupno 90 zahteva. Od tih 90 zahteva, 2 podnosioca zahteva su odustala, s obzirom da su rešeni kao osobe sa invaliditetom po proširenoj kvoti i javnom pozivu NSZ-a, a 2 zahteva nisu ispunjavala uslove odnosno bila su tehnički neispravna“, rekla je načelnica za programe zapošljavanja, Danijela Trako.

Ona je dodala da od 54 zahteva koji su odobreni, 45 zahteva je sa iznosom od 180.000 dinara, s obzirom da se radi o ostalim nezaposlenim licima, 8 njih su viškovi zaposlenih koji će dobiti 200.000 dinara subvencije, a samo je jedna osoba sa invaliditetom i ona će primiti 220.000 dinara.

Rok za sklapanje ugovora za sva ova lica je 24. septembar.

Direktor NSZ-a, Dejan Stanković saopštio je da će realizacija javnih radova krenuti od 1. septembra i da je ukupno 12 zahteva uspešno obradjeno. Iznos izdvojen za javne radove je, takodje, 10 miliona dinara, s tim što grad Leskovac učestvuje sa 5 miliona. Javni radovi će se uglavnom izvoditi iz oblasti zaštite životne sredine.

Stanković je iskoristio priliku i da podseti da je program stručne prakse i dalje u toku. U zavisnosti od stručne spreme, NSZ plaća nezaposlenom licu 12.000 dinara za srednju stručnu spremu, 14.000 dinara osobi sa višom stručnom spremom, dok će fakultetski obrazovane osobe imati mogućnost da sklope ugovor na 12 meseci i da dobiju 16.000 dinara. Rok za podnošenje zahteva je 30. novembar, mada, kako je napomenuo Stanković, poželjno je da poslodavci podnesu zahtev do 31. oktobra zbog obrade i potpisivanja ugovora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare