Za Saljiha Mustafu zatražena osuda na 35 godina zatvora

HAG-PRIŠTINA

Specijalizovani tužilac Džek Smit zatražio je Međunarodnog suda da bivšeg zapovednika Oslobodilačke vojske Kosova Saljiha Mustafu osudi na 35 godina zatvora zbog upravljanja komorom za mučenje tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Mustafa je optužen za ubistva i mučenje u pritvoru. Tužilac tvrdi da su tamo zatvorenici, većinom politički protivnici OVK, svakodnevno fizički mučeni. U optužnici stoji da je Mustafa lično tukao i mučio najmanje šest pritvorenika i da je bio prisutan kad je jedan od njih podlegao povredama, prenela je Hina.

Smit je kazao da je istina da su pojedini čelnici OVK, poput Mustafe, koristili svoju moć da napadaju i brutalno postupaju s Kosovarima, uključujući političke protivnike i one za koje su smatrali da nisu odani OVK.

U ovom slučaju, dvojna uloga optuženog kao komandanta i učesnika predstavlja glavni otežavajući faktor za njegovu osudu. Kao direktni izvršilac, Mustafa se pobrinuo da se oni pod njegovom komandom ponašaju prema žrtvama sa posebnom brutalnošću i ozbiljnošću, rekao je Smit.

Mustafa je odbacio sve optužbe, a njegovi advokati tvrde da su svedoci izmislili te priče. Presuda u slučaju očekuje se početkom naredne godine.

Mustafa je u pritvoru u Hagu od 24. septembra 2020. godine. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare