UNHCR: Ser Luis Hamilton podržava kampanju UNHCR-a o obrazovanju izbeglica

LONDON-BEOGRAD

Sedmostruki svetski šampion Formule 1, Ser Luis Hamilton podržava apele da se svoj deci i mladima izbeglicama omogući pristup kvalitetnom obrazovanju, dok novi izveštaj UNHCR-a, UN Agencije za izbeglice, ukazuje na hitnu potrebu za većom međunarodnom pomoći učenicima izbeglicama.

U izveštaju, Inkluzivno za sve: Kampanja za obrazovanje izbeglica, podaci iz više od 40 zemalja pokazuju razmere zaostatka izbeglica u broju upisanih na svim obrazovnim nivoima za njihovim vršnjacima koji nisu iz izbegličke populacije.

Prosečne stope upisa izbegličke dece u osnovne škole u akademskoj 2020/2021. godini uglavnom su se stabilizovale na 68 procenata. Ali upis naglo pada na 37 procenata na srednješkolskom nivou kome đaci izbeglice već godinama teško pristupaju.

Međutim, vesti su dobre na tercijarnom nivou. Iako upis izbeglica iznosi samo 6 procenata, uočava se trend rasta – pre nekoliko godina procenat upisa izbeglica u visokoškolske ustanove iznosio je samo 1 odsto. To predstavlja osnov za optimizam UN Agencije za izbeglice da bi cilj od 15% procenata upisa do 2030. godine mogao biti ostvaren.

Godišni izveštaj UNHCR-a o obrazovanju objavljen je u trenutku kada se svetski lideri pripremaju za diskusiju o budućnosti obrazovanja na samitu Transformacija obrazovanja u Generalnoj skupštini UN-a od 16.-19. septembra.

Luis, koji se zalaže za veću jednakost, pravičnost i raznolikost u obrazovanju kao i u automobilizm, rekao je da je “ponosan što ustupa svoj glas” kampanji da deca i omladina izbeglice budu uključeni u nacionalne obrazovne sisteme i da ne budu ostavljena na marginama.

„Obrazovanje ne samo da proširuje vidike i otvara ljudima prilike o kojima inače ne bi ni sanjali. Ono suzbija štetne posledice sistemske nepravde” rekao je on u završnoj reči izveštaja.

„Nije reč samo o stvaranju boljih šansi za mlade, pomoći da nađu svoju svrhu i iskuju sopstvenu budućnost. Reč je o efektima: većoj raznolikosti na vodećim pozicijama i uticaju u svetu rada, sportu, kulturi, politici.”

Izveštaj Inkluzivno za sve donosi priče mladih izbeglica iz Sudana, Ukrajine, Kenije i Mjanmara koje koriste različite, raspoložive obrazovne mogućnosti, uprkos prekidima uzrokovanim prisilnim raseljavanjem i izazovima prilagođavanja novim – i ne tako novim – okolnostima.

Filipo Grandi, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice, je u izvešaju primetio da su nedavno mnoge zemlje ostvarile napredak ka uključivanju učenika iz izbegličke populacije u formalne nacionalne obrazovne sisteme.

“Sada je potrebno da ove politike propratimo značajnim i konstantim finansijskim sredstvima i da ponovimo ove dobitke u inkluziji,” rekao je Grandi.

„Izreka ‘talenat je univerzalan ali šanse nisu’ opisuje stvarnost miliona izbegičke dece. Potrebno je da zatvorimo ogroman jaz između talenta i šansi.”

UNHCR se zalaže za inkluziju izbeglica u nacionalne obrazovne sisteme od samog izbijanja humanitarnih kriza, preko situacija produženog raseljavanja stanovništva i dugotrajnog razvojnog planiranja. To, između ostalog, zahteva veću pomoć za obuku nastavnika i njijhove plate, novu infrastrukturu, adekvatne i relevantne obrazovne materijale, bezbedan prevoz do i od škola, pristup ispitivanju i sertifikaciji i zatvaranje digitalnog jaza koji pogađa izbeglice.

Republika Srbija uključuje izbeglice u nacionalni system obrazovanja od sredine  90-ih. Pravo na obrazovanje sve dece predviđeno je Ustavom, a obrazovanje dece izbeglica i tražilaca azila posebno je definisano u Zakonu o izbeglicama i migracijama iz 2018. godine. Srbija je jedna od prvih zemalja koje su počele da uključuju izbeglice iz Evropske izbegličke krize 2015. godine u osnovno i srednje obrazovanje. Od tada je više od 1500 dece pohađalo školu rame uz rame sa njihovim vršnjacima iz Srbije. Napredak u upisu u visokoškolsko obrazovanje učinjen je akademske 2020/21 godine, kada se četvoro izbeglica van regiona upisalo na fakultete u Beogradu.

Prema podacima dobijenim iz relevantnih institucija do danas, u akademsku 2022/23 godinu u Srbiji je upisano 44 dece izbeglica i tražilaca azila.

„Obrazovanje predstavlja ulaganje u razvoj, ljudska prava i mir,” rekao je Grandi. „Sada je čas da investiramo u budućnost ljudi – u talentovane graditelje, stvaraoce, mirotvorce.”

Dodao je: „U slučaju izbeglica, to je investicija u ljude koji će ponovo izgraditi svoje zemlje onda kada budu mogli da se bezbedno vrate svojim kućama,” navodi se u izveštaju UNHCR.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare