Za rasteretni kanal za Tulovsku reku iz budžeta grada 50 miliona dinara

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Ovo je jedan od projekata u koji je grad Leskovac dosta investirao, prvo smo u eksproprijaciju zemljišta uložili 25 miliona dinara, onda smo ušli u partnerski odnos sa Javno vodoprivrednim preduzećem „Srbijavode“ koje ulaže 20 miliona dinara, a mi i dodatnih 25 miliona od kojih 5 miliona pokriva PDV, što znači da je grad Leskovac već 50 miliona uložio u ovaj rasteretni kanal, rekao ej danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na lokaciji na kojoj se uizvode zemljani radovi na rasteretnom kanalu Tulovske reke. Osnovni cilj ove investicije je preusmeravanje viška vode iz Tulovske reke

” u Južnu Moravu kako bi se sprečile potencijalne poplave koje već decenijama predstavljaju problem domaćinstvima i usevima meštana Žižavice, Badinca, Guberevca, Donjeg i Gornjeg Bunibroda, Male i Velike Grabovnice. Takođe, kad god je ovaj prostor bio ugrožen, to se prenosilo na Mrštane, Bobište, Ančiki, Bratmilovce kao posledica izlivanja vode, kao i izlivanje vode u blizini velike trafostanice na putu Vlasotince-Leskovac koji je takođe u procesu rekonstrukcije, a imali smo priliku da vidimo da se tamo ubrzano izvode radovi u dužini od 6,5 kilometara koji vrede 283 miliona dinara, gde grad takođe učestvuje u izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže,“ dodao je Cvetanović.

On je najavio izgradnju mosta na grdeličkom putu i ocenio da je to “još jedna važna investicija usko povezana sa funkcionisanjem rasteretnog kanala.

” Kanal će u ovom delu presecati put i zato je neophodno da se na ovoj saobraćajnici izgradi most vredan 31,2 miliona dinara”, rekao ej cvetanović.

On je dodao da je javna nabavka “stala” zbog vanrednog stanja i da će biti pokrenuta “čim se budu stekli uslovi”.

Jovan Cvetković, predstavnik odgovornog izvođača radova HSV iz Vlasotinca je rekao da su zemljani radovi završeni od početka do kraja, do Južne Morave i da sada “predstoje konsolidacioni radovi u kamenu i betonski radovi jer su na svakih 100 metara predviđeni pragovi i dva mokra prelaza preko reke kako bi meštani mogli da prelaze s jedne strane kanala na drugu”.

” Radovi idu dobrim putem, bilo je puno smetnji bez obzira na to što nije bilo mnogo padavina, pa smo čak i uklonili jedan deo zemlje sa površine kako bismo se ubrzali jer kad kiša padne na zemlju to iziskuje desetodnevnu pauzu,“ rekao je on.

Na upotno ponavljanje pitanja novinara JUGpressa da li će biti izvodjeni radovi i na regulisanju šainovačkog kanala, u koji se sliva sva voda sa Kukavice kada su velike padavine, plavi polja i kuće usput, i dolazi do ovog kanala, koji se radi, Cvetanović je odgovorio da će se to planirati “u naredne četiri godine”.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare