ZA PROJEKAT RESERTIFIKACIJE – 10.000 EVRA

LESKOVAC

Gradsko veće je donelo odluku da se sredstva u iznosu od 10.000 evra, po sporazumu o članstvu u regionalnoj mreži BFC CEE, odobre za realizaciju projekta „Sertifikacija gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi“, potpisanom između grada Leskovca i EHPOSE doo Beograd.

Program sertifikacije je 2007. godine pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj usaradnji sa USAID-o, uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije. U razvoju metodologije za sertifikaciju opština konsultovane su i druge insitucije i organizacije, kao što je SIEPA, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Američka privredna komora.

Neposredno nakon pokretanja programa sertifikacije 2008. godine grad Leskovac je među prvima, samostalno i samoinicijativno, pristupio programu sertifikacije, i već 2010. godine dobio je sertifikat grada sa povoljnim poslovnim okruženjem.

-Sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da će određena opština ili grad pružiti visok nivo servisa kompanijama u predinvesticionoj, investicionoj i postinvesticionoj fazi. U svim navedenim fazama lokalna samourava mora da bude pouzdan partner privatnom biznisu. Zamišljeno je da celokupni proces sertifikacije bude kreiran i implementiran kao održiv proces, a održivost se ogleda u tome da jednom uspostavnjena procedura u lokalnoj administraciji treba da se nastavi i u narednom periodu. Zbog toga je i trajanje ovog sertifikata određeno na dve godine, rekao je direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj (ALER) Bojan Tojaga.

Dobijanjem ovog sertifikata omogućeno je veće interesovanje stranih investitora, a samim tim i otvaranje novih radnih mesta. Proces resertifikacije se sprovodi dve godine nakon dobijanja sertifikata, i za ovaj prosec primenjuju se gotovo ista pravila kao i za prosec sertifikacije, a grad koji ne pristupi resertifikaciji gubi sertifikat. Odlukom gradonačelnika od 18. marta tekuće godine ALER je određen za koordinatora i nosioca aktivnosti na projektu resetifikacije. U ovom procesu učestvovaće sve gradske institucije i više od 60 ljudi.

-Ono što je interesantno je da je od 2012. godine pa do sada oko 60 lokalnih samouprava konkurisalo, a samo 19 lokalnih samouprava je dobilo sertifikat. Leskovac je 2010. dobio sertifikat, resertifikacija je obavljena 2014. godine i taj sertifikat važi do kraja marta, na osnovu sporazuma koji je gradonačelnik potpisao sa sertigikacionom kućom EHPOSE, po kome je grad u obavezi da uplati 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Time grad kreće u novi proces resertifikacije odmah nakon uplate, koja mora da bude po sporazumu 15 dana nakon potpisivanja ugovora, rekao je Tojaga.

Na ovaoj sednici data je saglasnost na Pravilnik o izmenama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi za opšte poslove.

Bokserskom lubu „Jug boksing“ odobreno je 80.000 dinara za održavanje tradicionalne boks revije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare