ZA PREDUZETNIKE ODRŽAN SEMINAR O O PRIMENI NOVIH PROPISA O PDV-u

LESKOVAC

 

Primena novih propisa o PDV-u bila je tema besplatnog seminara koji je održan za privrednike i preduzetnike u organizaciji Poreske kancelarije „Tatić“ i Regionalne privredne komore Leskovac.

Centralna tema seminara bila je izmena i dopuna Zakona o PDV-u, kao i novi pravilnici  kojima je bliže uređena primena pojedinih odrebi ovog zakona. Izmene propisa o PDV-u u primeni su od 15. oktobra.

-Te promene jesu u primeni skoro mesec dana, ali su izazvale dosta problema u praksi kod obveznika i naša uloga je da učesnicima seminara pokušamo da objasnimo kako treba pravilno primeniti ove propise, rekao je osnivač i direktor Porske kancelarije „Tatić“ i urednik stručnog časopisa „Porezi i računovodstvo“ Igor Tatić.

Izmene propisa o PDV-u su brojne, a prate ih i 11 pravilnika o primeni pojednih odredaba Zakona o PDV-u.

-Najveću pažnju i najviše problema izazvala je izmena u oblasti građevinarstva. Naime, u prometu dobara i usluga iz oblasti građevinarstva propisano je pravilo koje podrazumeva da izvođač radova izdaje račun bez PDV-a, a da primalac tih radova internim putem obračunava PDV, uz uslov da su obadva učesnika obveznici PDV-a. Na seminaru smo pojasnili sve specifičnosti koje postoje u oblasti građevine. Druga značajna izmena u oblasti PDV-a jeste pravilo kojim je propisano da se vraćanje neprodatih dobara smatra novim prometom, što takođe ima brojnih specifičnosti, rekao je Tatić.

Na pitanje Jugpress-a da li to znači da će tgovrci na robu koju ne prodaju i vrate proizvođaču da plaćaju PDV, Tatić je odgovorio da je posebnim pravilnikom definisano u kojim slučajevima se kada se roba vraća smatra da je izvršen novi promet i taj pormet oporezuje. On smatra da to novo poresko opterećenje „ne bi trebalo“ da ide na teret potrošača.

Budući da se bliži kraj godine, obveznici i privredni subjekti su pozvani da se pretplate na časopis Poreske kancelarije „Tatić“ „Porezi i računovodstvo“, uz napomenu da će pretplatnici imati pravo i na besplatne konultacije tokom godine.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare