Za populacionu politiku 55 miliona iz državne kase

NIŠ

Blace, Prokuplje, Vlasotince, Gadžin Han, Dimitrovgrad,  Crna Trava I Golubac  opštine su sa juga Srbije, koje će iz budžeta  dobiti  55 miliona dinara namenjenih za podsticaj rađanja, podizanje zdravstvene kulture i za podsticaj mladih parova za ostanak na selu. O ovome se razgovaralo na  sastanku koji je u Nišavskom okrugu održan sa ministarkom zaduženom za demografiju I populacionu politiku Slavicom Đukoć Dejanović I sa predstavnicima lokalnih samouprava, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kancelarija za mlade i drugih ustanova i institucija koji realizuju pronatalitetne mere.

“U Srbiji ima oko 77 000 kvadratnih kilometara sa nešto više od sedam miliona stanovnika , sa prosečnom stopom rađanja devet stanovnika na hiljadu. Na 211. smo mestu sa 13,6 posto smrtnosti, što nas svrstava u red na devetom mestu , gde jedna žena rodi 1,4 deteta” rekao je načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković.

Ministarka u Vladi Srbije zadužena za demografiju I populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ocenila je da se jug zemlje ozbiljno spremio.

“Jug Srbije se ozbiljno spremio za ovaj projekt, a u prilog tome govori to što od 150 miliona dinara, koliki je bio budžet za ove projekte, na jug je otišlo 55 miliona. Međutim, mi mislimo da će sama nepovratna sredstva dati mali rezultat, ako sve institucije i svi građani ne ulože svoj napore da se stvari unaprede Mii danas razgovaramo sa predstavnicima institucija zdravlja , obrazovanja tih sredina. Razgovaramo sa predstavnicima razvojnih agencija , kancelarija za mlade. Razgovaramo sa svim onim ljudima koji u opisu svog posla treba da rade pronatalitetne mere I da ih malo podsetimo koje su to mere”, kaže ministarka Đukić Dejanović

Ona je rekla da a će najavljene izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici uneti značajne novine i značiti puno za podsticaj nataliteta.i da se razmišlja da se majke sa sela izjednače sa onim koje rade u preduzećima.

Razmišlja se o tome da majka sa sela ima sva prava kao ona koja radi u javnom preduzeću ili privrednom subjektu, naravno pod uslovom da je poljoprivredni osiguranik„, izjavila je Djukić Dejanović.

Ona je kazala da bi novi Zakon trebalo da predvidi isplatu 100.000 dinara porodicama za rodjenje prvog deteta i povećanje iznosa za rodjenje drugog, trećeg i četvrtog deteta.

Opština Gadžin Han dobila je 18 miliona dinaa iz republičke kase , a najveći deo sredstava biće usmeren na razvoj poljoprivrede . Ova opština između dva popisa gubi oko 20 posto stanovništva a godišnje se rodi od 30 do 50 dece.

„Radi se na tome da se pojača ekonomski kapacitet porodice kako bi se povećao i broj dece i radi se o sredstvima koja se daju bespovratno, kao subvencije poljoprivrednim gazdinstvima. „, rekao je predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević.

U opštini Vlasotince žele da pokrenu ljude da se vrate, pa će deo sredstava, oko 11 miliona dinara uložiti u edukaciju.. Opština dodatno ulaže još tri miliona dinara.

„ U drugom delu biće edukacija porodica . Predviđeno je da pet bračnih parova koji žele da se bave poljoprivredom, i još desetoro mladih, pretežno žena, dobiće oko 11 800 000 dinara kao podsticajna sredstva da započnu svoje poslove u poljoprivredi“ rekao je Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince.

Za sprovođenje mera populacione politike država je izdvojila 150 miliona dinara a projekti sa juga Srbije dobili su 55 miliona. Radi se o nepovratnim sredstvima. Kriterijumi po kojima se odlučivalo ko će dobiti sredstva bili su materijalni status stanovnika I kvalitet projekta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare